четвер, 24 січня 2013 18:44

Віденська філармонія просить істориків вивчити "нацистське минуле" оркестру

Віденська філармонія просить істориків вивчити "нацистське минуле" оркестру
Фото: vienna-concert.com

Віденська філармонія звернулася до трьох відомих істориків, Фріца Трумпі, Олівера Раткольба і Бернадетт Майрхофер, з проханням дослідити "нацистське минуле" оркестру, повідомляє JTA.

Напередодні, 22 січня, Гарольд Вальзер, член парламенту від австрійської Партії зелених, заявив в інтерв'ю, що під час Другої світової війни оркестр не приховував своєї симпатії до нацистської еліти. Зокрема, за словами Вальзера, концерт, який відбувся 1 січня 1939 року, і названий "великим подарунком Австрії", був, по суті, святом, влаштованим на честь об'єднання Австрії та нацистської Німеччини в березні 1938 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля трибуни Гітлера люди катаються на роликах, а коло центру нацизму плавають качки

Новорічний концерт Віденської філармонії, який щорічно влаштовується 1 січня, дивляться не менше 50 млн глядачів у 73 країнах.

Запрошеним історикам належить з'ясувати, кому належали політичні симпатії керівництва Віденської філармонії в період з 1938-го по 1945 роки, а також простежити за долями музикантів-євреїв, які працювали в той період в кращому оркестрі Австрії.

Згідно з наявними даними, 6 єврейських музикантів з філармонії були вбиті нацистами на території Австрії, 11 були депортовані в табори смерті.

Зараз ви читаєте новину «Віденська філармонія просить істориків вивчити "нацистське минуле" оркестру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі