вівторок, 18 грудня 2012 10:51

Вчені знайшли в черепі мумії інструмент для видалення мозку

Інструмент для видалення мозку, який використовували стародавні єгипетські бальзамувальники, був знайдений в черепі мумії жінки, залишений там тисячі років тому.

Тридюймовий об'єкт був розташований в тілі 40-річної жінки і налічує 2400 років, спочатку викликав подив серед дослідників. Адже вони не змогли відразу визначити, що це було.

Після проведення комп'ютерної томографії, вчені виявили, що прилад знаходиться між лівою тім'яної кісткою і задньою частиною черепа, які під час муміфікації були заповнені смолою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Перу повернули 700-річну мумію дитини

Прагнучи вивчити інструмент і від'єднати його від смоли, у якій він застряг, команда використовувала ендоскоп - тонку трубку, що часто використовується для неінвазивної медичної процедури.

Бальзамувальники вставляли цей інструмент через отвір, пробитий в черепі біля носа і використовували його для розплавлювання і видалення головного мозку.

В інтерв'ю сайту LiveScience, д-р Mislav ?avka, з Університетської лікарні Діброва у Загребі, Хорватія, пояснив яким чином інструмент дістали за допомогою затискача через ендоскоп.

"Деяка частина (головного мозку) була загорнута навколо цієї палиці і ми витягли її, а інша частина була зріджена і залишилася в середині", - розповідає доктор ?avka.

"Це була помилка, що бальзамувальник залишив цю палицю в черепі", - помилка тисячолітньої давності допомогла сьогодні дослідникам зрозуміти стародавній процес бальзамування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумії інків можуть допомогти людям сьогодення

Інструмент був зроблений з рослини типу бамбука, які використовували замість металевих, тому що це було дешевше.

Єдиний інструмент для видалення мозку, який досі знаходили всередині черепа мумії, має 2200 років і був зроблений з того ж типу матеріалу.

Подробиці з'явилися в недавно опублікованій доповіді команди д-р Mislav ?avka в журналі RSNA RadioGraphics.

Ця мумія на даний час знаходиться в Археологічному музеї в Загребі. Вона була доставлена ??в Хорватію в 19-му столітті без труни, і не відомо, якого стану була жінка та як померла.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли в черепі мумії інструмент для видалення мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі