вівторок, 01 січня 2019 23:13

Вчені встановили причину зникнення давньої цивілізації

Вчені встановили причину зникнення давньої цивілізації
Давня держава Аккад зникла через сильну посуху. Фото: wikipedia.org

Дослідження сталагмітів в Ірані показало, що причиною зникнення давньої держави Аккаду могли стати наймогутніша посуха і пилові бурі.

Сталагміти складаються з "річних кілець", чия товщина, хімічний та ізотопний склад безпосередньо відображають те, як багато води потрапляло в печеру в різні епохи їх формування, повідомляє IFLScience.

Коли команда під керівництвом доктора Стейсі Керолін з Оксфордського університету вивчала сталагміт з печери Гол-е-Зард в іранських Альбурскіх горах. Він утворився в період між 5200 і 3700 років назад. Дослідники побачили, що приблизно 4200 років тому відбулися різкі кліматичні зміни.

Вчені виявили різкі скачки кількості магнію в порівнянні з кальцієм 4510 і 4260 років назад. Ці зміни тривали 110 і 290 років. Мала кількість кальцію говорить про те, що води було недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розграбованій гробниці знайшли життєпис давнього правителя

Давні аккадці ніяк не могли впливати на такі віддалені печери.

"Ми давно підозрювали, що в цей час відбулася кліматична катастрофа, що одночасно занапастила не тільки шумерів, але і давньоіндійську і єгипетську цивілізації. Доказів цього, крім деяких суперечливих знахідок на березі Червоного моря і Оманської затоки, у нас не було", – пише Стейсі Керолін.

Відкладення Червоного моря і Оманської затоки раніше використовувалися для того, щоб припустити, що в Західній Азії в цей час був хоча б один великий посушливий період, але їх датування було занадто неточним. Сталагміти, з іншого боку, дають датування з похибкою 31 рік.

Стан сталактитів і сталагмітів свідчить про раптове і різке зменшення рівня опадів. Ця посуха тривала більше трьох сотень років, що збігається за часом з початком ери відродження Месопотамії і появи Вавилонії.

Дослідник Мартін Уортінгтон із Кембриджа вирішив відродити аккадську мову. Нею користувалися народи Стародавньої Месопотамії - вавилоняни, аккадці та ассірійці - 5 тис. років тому.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили причину зникнення давньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі