пʼятниця, 30 листопада 2018 16:49

Створили фільм мовою найдавнішої цивілізації

Створили фільм мовою найдавнішої цивілізації
Місто Вавилон існувало у III-І тис. до н. е., було столицею стародавньої Вавилонії - тепер територія Ірану Фото: tsargrad.tv

Дослідник Мартін Уортінгтон із Кембриджа вирішив відродити аккадську мову. Нею користувалися народи Стародавньої Месопотамії - вавилоняни, аккадці та ассірійці - 5 тис. років тому.

Зі студентами дослідник зняв короткометражку мертвою мовою. У ній переповіли древню казку про триразову помсту. Її запис знайшли на глиняній табличці на території Південно-Східної Анатолії - тепер Туреччина, повідомляє Cambridge Archaeology.

Над фільмом Уорінгтон працював 20 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розграбованій гробниці знайшли життєпис давнього правителя

"У нас є листи від шпигунів, договори між державами, дипломатичне листування, заклинання і медичні рецепти на цій мові. Та цивілізація була так схожа на нас, але так сильно відрізнялася. Це дуже важлива частина світової культурної спадщини", - говорить учений.

Уорінгтон створив унікальний архів записів із аккадськими текстами. Там є тисячі табличок, які ще не розшифровані. Заснував щорічну конференцію з тем Давнього Єгипту та Месопотамії.

Метью Оссендрійвер із Берлінського університету імені Гумбольдта зрозумів, що жителі Вавілона на 1,8 тис. років раніше за європейців навчилися визначати положення Юпітера на небосхилі. Результати досліджень історик опублікував у журналі Science.

Зараз ви читаєте новину «Створили фільм мовою найдавнішої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі