пʼятниця, 27 листопада 2015 12:31

Вчені дослідили скам'янілі яйця динозаврів

Вчені дослідили скам'янілі яйця динозаврів
Фото: Wikimedia Commons

Палеонтологи Кохей Танака (Kohei Tanaka) і Дарла Зелінські (Darla K. Zelenitsky) з університету Калгарі, а також Франсуа Террі (François Therrien) з Королівського Тірреловського палеонтологічного музею провели дослідження структури скам'янілих яєць динозаврів з метою встановити, якою була конструкція їхніх гнізд.

Вчені збиралися з'ясувати, які динозаври закопували свою кладку в ґрунт, подібно до сучасних крокодилів, а які, можливо, відкладали яйця у відкриті гнізда, як птахи. Яйця крокодилів, закопані в суміш бруду і рослинних залишків, зігріваються теплом, яке виділяється під час гниття субстрату, але до них утруднений доступ повітря. Тому в шкаралупі крокодилячих яєць є безліч пор, які повинні забезпечити доступ до них кисню і виділення вуглекислого газу. У пташиних яєць, що лежать на відкритому повітрі, пористість істотно нижча, а діаметр пор - менша.

Палеонтологи досліджували пористість шкаралупи 29 видів динозаврів різних груп і порівняли її з даними про пористість яєць у 127 видів сучасних птахів і крокодилів. Більшість яєць динозаврів відрізнялися великою кількістю і розміром пор, це змушує припустити, що ці види закопували свої яйця.

Але серед однієї з груп терапод, а саме манірапторів (Maniraptora) були широко поширені яйця з малим числом пор і відкриті гнізда. При цьому саме манірапторів багато дослідників вважають групою, найбільш еволюційно близькою до птахів. Як вважають вчені, новий спосіб гніздування допоміг предкам птахів освоїти альтернативні місця розташування гнізд, наприклад, вони могли почати споруджувати гнізда на деревах, в безпеці від наземних хижаків.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дослідили скам'янілі яйця динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі