вівторок, 18 квітня 2023 12:13

В українському місті знайшли давні укріплення

В українському місті знайшли давні укріплення
У Чернігові розкопали стародавній вал. Фото: "Новий Чернігів"

Зовнішню лінію укріплення стародавнього міста виявили під час реконструкції водопроводу по вулиці Любецькій у Чернігові.

Історики писали про це вал у XVIII-XIX століттях, повідомляє телеканал "Новий Чернігів".

"Існував цей насип і рів при ньому, але згодом у результаті господарської діяльності його замулило, точніше люди засипали його, і він зник. Коли стали копати, виявили, що це нормальний фортифікаційний рівень. Він має певний профіль, клиновидно сходиться донизу, зменшується, що характерно саме для оборонних валів", – розповів археолог Ігор Ігнатенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковальське сопло і залізний ніж - розкопали давню вулицю в Чернігові

Вулиця Любецька з X століття поєднувала Чернігів з Любечем і була своєрідним відгалуженням шляху "із Варяг у Греки".

"Шлях пов'язував північ із півднем, тобто, з Балтики можна було потрапити по Дніпру, а потім цим Любецьким шляхом до Чернігова, а далі сплавитися Десною і Дніпром у Чорне море. І навпаки – так само можна було із Чернігова до Любеча доїхати, а далі перейти до Західної Двіни і спуститися водою вже до Балтики, й таким чином Чернігів з'єднувався з Європою", – пояснив Ігнатенко.

Також археологи знайшли язичницькі поховання XI століття та уламки керамічних горщиків. Їх виявили у заповненні рову, вони допоможуть більш точно його датувати.

На перехресті з вулицею Мазепи виявили два поховання. Одне з них було під курганом. Це означає, що рів і вал виникли уже після того, як в XI столітті на цій території був цвинтар.

У липні 2019 року археологи проводили розкопки неподалік проспекту Перемоги у Чернігові. Тоді вдалося знайди декілька приватних садиб часів Київської Русі XII-XIII ст, а також велику кількість фрагментів скляних браслетів – жіночих прикрас.

Зараз ви читаєте новину «В українському місті знайшли давні укріплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі