Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2020 18:07

Ковальське сопло і залізний ніж - розкопали давню вулицю в Чернігові
4

Виявили рештки давньоруської напівземлянки у стінці траншеї
Фото: Ігор Ігнатенко / zemlyaivolya.net
Кераміка XII ст. та лезо ножа
Уламок ковальського сопла XVIII - XIX ст.
Шари замивів яруги чи рову

Археологи виявили об'єкти часів Київської Русі на вулиці Київській у Чернігові. Нині робітники проводять там ремонт каналізації і водогону.

Дослідникам, які наглядають за роботами, вдалося знайти залишки господарчої чи промислової напівземлянки, кераміку XII ст., залізний ніж і керамічне сопло від ковальського міху XVIII - XIX ст, повідомляє "Земля і Воля"

Знахідками задоволені та вважають, що це лише початок. Археолог Ігор Ігнатенко розповідає, що досі під асфальтом науковці спостерігали лише кам'яну бруківку, покладену на пісок, а під нею - шар чорного ґрунту, котрий виявився дорожнім покриттям 1930-х років, оскільки перекрив траншею, в якій знайшли залізну водопровідну трубу.

"Бруківка, мабуть, повоєнна, чув, що такі дороги робили полонені німці. І ось, біля кафе "Хряк", на розі вулиць Київської та П'ятницької, в стінах траншеї знайшли об'єкти часів Київської Русі", - каже Ігнатенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кресало, прикраси, ножі - у центрі міста розкопали садибу, якій 700 років

У давнину цей район носив назву Ковалівки, а залізоробні майстерні існували тут не лише в козацькі часи. 1984 року місцевий археолог Геннадій Мудрицький знайшов ковальську майстерню XII ст.

"Також поруч із нещодавно знайденою біля "Хряка" давньоруською напівземлянкою помітні сліди якогось замитого рову. Скоріш за все, це давня яруга, верхів'я котрої зафіксували археологи на території колишньої станції "швидкої" по вулиці Любецькій, а устя знаходилося по вулиці Зеленій, там де вона підходить до Стрижня", - додає археолог.

У липні 2019 року археологи проводили розкопки неподалік проспекту Перемоги у Чернігові. Тоді вдалося знайди декілька приватних садиб часів Київської Русі XII-XIII ст, а також велику кількість фрагментів скляних браслетів – жіночих прикрас.

Зараз ви читаєте новину «Ковальське сопло і залізний ніж - розкопали давню вулицю в Чернігові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути