понеділок, 08 лютого 2021 11:15

В Україні знайшли унікальний барельєф із зображенням польського короля

У Львівській області нелегальний археолог під час пошуків із металодетектором знайшов фрагмент чавунного барельєфу із зображення дворянина та його вассалів.

"Ймовірно, це барельєф із зображенням присяги галицьких бояр польському королю Казимиру ІІІ Загарбнику 1347 року", – написав у Facebook доктор історичних наук Тарас Чухліб.

У коментарях почали висувати припущення щодо знахідки.

"По обладунках видно, що це XVII-XVIII століття. Звісно, що зображення може висвітлювати подію іншого, ранішого періоду, але це може бути що завгодно, навіть присяга тому ж таки Ягайлу 1385 року чи навіть Сигізмунду в Любліні 1569-го. Малоймовірно, що це бояри присягають Казимиру ІІІ", – пишуть у коментарях.

Звернули увагу, що виявлені частки барельєфів нагадують саркофаг короля Яна Казимира, копія якого зберігається у Рівненському краєзнавчому музеї.

"У 1960-х при Хрущі тут на Західній Україні совіти патрали костели. Аналогічне перепоховання в 1960-ті було здійснено в Рівненському костелі. Рештки Любомирських, усього 11 тіл, перепоховано разом із залишками надгробків. В облархіві є акт. Хай галичанин риє глибше. Там ще щось має бути цікаве. А взагалі треба глянути, яким князям в тій окрузі землі належали. І шукати серед них полководця великого", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережу виклали берестяні грамоти, знайдені в Україні

Є припущення, що це деталі каміну XVIII-XIX ст.

Чухліб порадив копачеві звернутися до фахівців і передати знахідку в один із львівських музеїв.

Автор: dilo.net.ua
  На Львівщині знайшли давній барельєф
На Львівщині знайшли давній барельєф
Автор: dilo.net.ua
  На Львівщині знайшли давній барельєф
На Львівщині знайшли давній барельєф

Археологи дослідили дитинець у місті Звенигород біля Львова. Дослідники виявили дерев'яні елементи укріплень княжих часів. Найдавніші належать до XI ст. На дитинці був палац князя, найдавніша у місті дерев'яна церква, укріплення. Учені виявили частину з них.

Зараз ви читаєте новину «В Україні знайшли унікальний барельєф із зображенням польського короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі