четвер, 31 березня 2016 19:00

В Україні "чорні археологи" пограбували близько десяти стародавніх курганів

В Україні "чорні археологи" пограбували близько десяти стародавніх курганів

Раніше подібне відбувалося не частіше одного-двох разів на рік. Якщо донедавна добиралися до скарбів вручну, то тепер використовують навіть спецтехніку, знищуючи унікальні предмети. Повідомляє Сегодня.

Як розповіли "Сегодня" в Інституті археології НАНУ, зараз мародери працюють по всій території України, особливо на Черкащині, де курганів тисячі.

"Грабують і на півдні, грабують пам'ятки античності і скіфські кургани, грабують і в центрі країни, забираючи все з давньоруських могил, - розповідає директор Інституту археології НАН України Петро Толочко. - В Україні є такі приватні колекції, яким може позаздрити будь-який музей. З'явився попит, багаті люди створюють свої музейчики. За знахідки, відповідно, добре платять, тому охочі і копають цінності, як картоплю!

Наведу приклад: в Миколаївській області Ольвію (національний історико-археологічний заповідник.) охороняють люди похилого віку, які чергують в сторожках. Приїжджають молодчики, знищують курган. Ясна річ, що такі охоронці протистояти їм ніяк не можуть " - говорить науковець.

Інші експерти кажуть, що причина масових розкрадань - ще й криза. Із-за безгрошів'я і складнощів з роботою люди шукають як заробити і деколи йдуть нелегальним шляхом.

Краєзнавець і кандидат історичних наук Назар Лавріненко каже, що масштаби пограбувань за останній час вражають. "Однозначно, що кургани грабують все частіше. У місцевих жителів через одного є металошукачі. Це стало промислом. Один з моїх колег недавно зафіксував, що за останній час було пограбовано ще три кургани в Чорнобаївському районі Черкаської області. Є на території області один розрізаний курган , тобто його пошкодили не вручну, а важкою технікою! В цілому нам відомо про шість пограбованих курганів. Що стосується недавнього кургану, то насправді "чорні археологи" не підібралися до похоронної камери. Вони викопали лише шахту.

"Цього літа ми плануємо почати тут археологічні розкопки. До речі, в Корсунь-Шевченківському районі в пограбованому кургані ми знайшли золоту діадему. А в Мелітопольському районі Запорізької області в кургані було виявлено схованку з золотом ", - говорить Лавриненко. За його словами, копачі полюють за давньоримськими монетами, ціни на які стартують від $ 10 тис. за монету. "Нещодавно на Чигиринщині були знайдені скіфські скарби ціною 20 млн. грн. Всі вони, на жаль, пішли на чорний ринок".

"Ми готові оперативно реагувати на подібні сигнали", - сказав речник МВС Артем Шевченко. Нагадаємо, що за знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини винним загрожує до трьох років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «В Україні "чорні археологи" пограбували близько десяти стародавніх курганів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі