середа, 18 вересня 2019 08:20

В повітряну кулю посадили барана, півня і качку

В повітряну кулю посадили барана, півня і качку
Перша пілотована повітряна куля, створена братами Монгольф'є. Фото: Claude-Louis Desrais

Французькі брати Монгольф'є у присутності короля Людовіка XVI 17 вересня 1783 року запустили першу повітряну кулю з тваринами на борту.

В корзину невеликої кулі з шовковою оболонкою, із отвором унизу для гарячого повітря, посадили барана, півня і качку. Під отвором палили папір і вовну, так повітря всередині кулі прогрівалося й вона піднімалася. Апарат досяг висоти близько 1,8 тис. м. Неушкоджених тварин знайшли на полі, де куля приземлилася. Після цього почали вигадувати апарат, який би підняв людину в повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряня куля за 4 хвилини перелетіла через пік Евересту

Того ж року але у грудні куля "Глобус" наповнена воднем із пілотами за більш ніж дві години пролетіла відстань в 44 км – від Парижа до села на околиці. Це перший пілотований політ на кулі. Наукова Академія в Парижі доручає найперспективнішому членові Академії, фізику Жаку Олександру Сезару Шарлю сконструювати кулю, яку б піднімав нещодавно винайдений газ - водень.

Вчений розробив водневий балон, а брати винайшли спосіб побудови легкого, герметичного мішка – оболонки. Замість полотна пошили прорезинену шовкову тканину. Вигадали додати плетену легку корзину і для баласту прив'язати до неї мішки з піском. Вдень усіпшно піднімаються і приземляються за 44 км від старту в маленькому містечку Несле-ла-Валле. За кулею спостерігають та їдуть вслід озброєні охоронці на конях.

21 жовтня 1991 року біля озера Гокіо (4816 м над рівнем моря) відбувся найбільш високогірний запуск повітряної кулі. Через вершину гори Еверест з Непалу в Тибет перелетіли на двох повітряних кулях четверо екстремальних англійців.

Зараз ви читаєте новину «В повітряну кулю посадили барана, півня і качку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі