середа, 28 серпня 2019 11:48

Успіння Пресвятої Богородиці: що можна і не можна робити сьогодні

Успіння Пресвятої Богородиці: що можна і не можна робити сьогодні
28 серпня відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Фото: frontnews.eu

28 серпня християни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. У народі це свято ще відоме як Перша Пречиста.

Цього дня закінчилось земне життя Діви Марії. Вважається, що вона заснула, щоб через три дні прокинутися й переселитися в небесне житло, пише УНІАН.

На Першу Пречисту українці святили в церкві насіння та колоски пшениці з нового врожаю. Вірили, що "Успіння-матінка" благословить працю селян й вбереже зібраний урожай від пожежі та дощу.

Цього дня ставили свічку за рідних і близьких. Молилися за здоров'я найближчих людей. У Марії просили про захист.

Вважали, що сьогодні слід роздати милостиню, нагодувати голодних, надати допомогу нужденним.

На святковий стіл українці ставили освячений хліб зі свіжого борошна. Іншу випічку не їли, поки не скуштували освяченого хліба. Вважається гріхом впустити шматок хліба. Хто наступить на нього, може накликати на себе біду.

Після свята Успіння Богородиці починали свататись. За повір'ями, якщо батьки домовляться про весілля на Першу Пречисту, то молоді проживуть довге життя в мирі та злагоді.

Заборонено було на Успіння виконувати роботу в городі або в будинку. Українці цього дня не брали в руки колючі та ріжучі предмети. Хліб було прийнято ламати руками. Не можна було варити їжу і її готували заздалегідь. За повір'ями, ті, хто займаються готуванням 28 серпня, можуть стати бідними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлібний Спас: традиції, заборони, прикмети

На Успіння Пресвятої Богородиці не можна ходити босоніж. Вважалось, що босими ногами можна зібрати всі хвороби. Не можна цього дня надягати старе або незручне взуття.

Незаміжній дівчині вранці на Успіння не можна ні з ким розмовляти. Зранку вона повинна вмитися студеною водою, тричі примовляючи про себе такі слова: "Пресвята Богородице, ти всіх увінчала, сім'ї з'єднуєш, мені допоможи нареченого знайти. В ім'я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь".

Люди вірили, що якщо до свята Успіння Пресвятої Богородиці дівчина не пригледіла нареченого, то ще рік їй сидіти в дівках.

Гарна погода сьогодні віщувала прохолодне бабине літо. Веселка в небі – до теплої осені. Багато павутини – до морозної та малосніжної зими.

Археологи знайшли вівтар, якому 2,8 тис. років, у селищі Хірбат-Атаруз, Йорданія. Він проливає світло на давню війну моавитян проти Ізраїлю, описану в Біблії.

Зараз ви читаєте новину «Успіння Пресвятої Богородиці: що можна і не можна робити сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі