четвер, 17 серпня 2023 07:30

Український супутник полетів у космос

17 серпня 2011 року на навколоземну орбіту вивели український супутник "Січ-2". Це малогабаритний космічний апарат, який розроблений на сучасному світовому рівні.

Автор: spacecenter.gov.ua
  Супутник "Січ-2" мав пропрацювати від 3 до 5 років
Супутник "Січ-2" мав пропрацювати від 3 до 5 років

Його метою є спостереження поверхні Землі в оптичному і середньому інфрачервоному діапазонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зонд NASA відправиться до супутника Юпітера: коли станеться історичний політ

Супутник має багатозональний скануючий пристрій і сканер середнього інфрачервоного діапазону. Крім цього, він має комплекс наукової апаратури "Потенціал".

Автор: AP
  Український супутник вивели з експлуатації через проблеми з електрикою
Український супутник вивели з експлуатації через проблеми з електрикою

Створення супутника "Січ-2" передбачалося Національною космічною програмою України на 2008-2012 роки.

У квітні 2009-го розпочалися термостатичні випробовування систем супутника. Після перевірки апарат був повністю готовий до запуску. Спершу супутник планували запустити українсько-російською конверсійною ракетою космічного призначення "Дніпро" в грудні 2010 року.

17 серпня 2011-го о 10:00 з пускової бази "Ясний", Росія, Оренбурзька область, за безпосередньої участі українських спеціалістів здійснили пуск ракети-носія "Дніпро". Вона вивела на навколоземну орбіту супутник "Січ-2". Запуск космічного апарата присвячено 100-річчю від дня народження Михайла Янгеля, першого керівника Конструкторського бюро "Південне".

Автор: rvsn.ruzhany.info
  Запуск космічного апарата присвячено 100-річчю від дня народження Михайла Янгеля
Запуск космічного апарата присвячено 100-річчю від дня народження Михайла Янгеля

За програмою льотно-конструкторських випробувань КА "Січ-2" 25 серпня 2011 року успішно виконав першу зйомку поверхні Землі.

Отриману бортовим сенсором інформацію передали з борту КА безпосередньо на наземну прийомну станцію Центру прийому та обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля. Космічний знімок прийняли та обробили штатними наземними засобами.

Після цього здійснили перевірку основних та резервних комплектів бортової апаратури КА "Січ-2". Перевірки виконані в повному обсязі, і бортова апаратура функціонувала нормально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA розповіли, як оберігають Марс від земних бактерій

Програма льотно-конструкторських випробувань розрахована на 35 діб і передбачає проведення зйомок різних районів Земної кулі, а також виконання наукових вимірювань в рамках космічного експерименту "Потенціал".

Автор: yuzhmash.com
  Ракета-носій "Дніпро" вивела на навколоземну орбіту супутник "Січ-2"
Ракета-носій "Дніпро" вивела на навколоземну орбіту супутник "Січ-2"

12 грудня 2012 року зв'язок з космічним апаратом "Січ-2" обірвався. Комісія, створена з цього приводу, встановила неможливість подальшого використання КА "Січ-2" у зв'язку з остаточною втратою енергопостачання.

350-кілограмовий український мікросупутник "Січ-2" планували вивести на космічну орбіту 2007 року. Запуск мали проводити з російського космодрому "Байконур", що розташований у Казахстані.

Супутник спроєктували в Дніпропетровську на підприємстві "Південне". На нього витратили $20 млн.

Зараз ви читаєте новину «Український супутник полетів у космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі