четвер, 21 вересня 2023 07:55

Український гімн на фестивалі заспівали тричі

Український гімн на фестивалі заспівали тричі
У Чернівцях пройшов фінал І Республіканського фестивалю. Фото: Анатолій Мізерний

У Чернівцях 21 вересня 1989 року пройшов фінал І Республіканського фестивалю української пісні "Червона рута". Фестиваль тривав з 17 по 24 вересня.

Ідея дійства належала журналісту Івану Лепші. За задумом, фестиваль мав об'єднати як професійних співаків, так і аматорів. Музичним конкурсом, присвяченим композиторові Володимирові Івасюкові хотіли вшанувати пам'ять музиканта і популяризувати твори композиторів будь-якого рівня професійності. Ідею схвалив центральний комітет комсомолу. В робочий комітет увійшли музиканти Тарас Мельник, Кирило Стеценко, Анатолій Калениченко та поет Іван Малкович. Вони розробили концепцію та правила фестивалю. Гроші та звукоапаратуру дали директор Олег Репецький із українсько-канадського підприємства "Кобза".

З весни до літа організатори провели відбіркові тури в усіх областях, в обласних центрах і маленьких містечках. Змагання поводили в трьох категоріях. На фінал поп-виконавців приїжджає найбільше учасників - 78. Рокерів зібралось три десятки, а співців, що виконували авторські пісні – півсотні. Український гімн на фестивалі заспівали тричі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Софія Ротару не приїхала на похорон Володимира Івасюка

Конкурсні програми у жанрах поп- та рок-музики проходили у Літньому театрі, а конкурс авторської пісні та співаної поезії винесли далеко від центру міста. Рок-групи виступали за дротяною сіткою на стадіоні. У фіналі перше місце у жанрі рок-музики посіла співачка Віка Врадій - "Сестричка Віка". Серед інших лауреатів тієї першої "Червоної Рути": "Брати Гадюкіни", "Кому Вниз", Віктор Морозов, Андрій Миколайчук. "ВВ" і Тарас Чубай отримують дипломи, гран-прі дістався барду Василю Жданкіну.

Фестиваль вирішили проводити по різних містах раз на два роки.

Українського композитора і співака Володимира Івасюка поховали 22 травня 1979 року на Личаківському цвинтарі у Львові. Похорон перетворився на масову акцію протесту проти СРСР. На кладовище прийшли понад 10 тис. чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Український гімн на фестивалі заспівали тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі