вівторок, 05 червня 2018 18:20

Українці знайшли союзника у боротьбі з росіянами

Українці знайшли союзника у боротьбі з росіянами
Гетьман Мазепа розпочав переговори зі Швецією. Фото: "Коломак"

На Чернігівщині біля урочища Біла круча 5 червня 1708 року гетьман Іван Мазепа уклав військово-політичний договір із королем Швеції Карлом ХІІ про спільні дії проти царської Росії.

Московські війська захопили майже всю Україну у 1708 році. Вони грабували житла і навіть православні храми, мордували і вбивали українців.

Цар Петро I розірвав усі угоди і перетворював козацькі полки на драгунські. Таким чином він знищував українське військо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Северина Наливайка четвертували на головній площі Варшави

Зовнішня торгівля України припинилася. Гетьман Мазепа розумів, що Україна найближчим часом втратить свою автономність і стане асимільованою частиною Росії.

Петро І наказав Іванові Мазепі скерувати решту війська у райони бойових дій. Гетьман не дослухався наказу і розпочав переговори з Карлом ХІІ.

Московські війська під керівництвом полковника Яковлєва 25 травня 1709 року знищили Чортомлицьку Січ - на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині.

Зараз ви читаєте новину «Українці знайшли союзника у боротьбі з росіянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі