четвер, 22 серпня 2019 10:01

Україна підписала історичний документ із Туреччиною

Україна підписала історичний документ із Туреччиною
З'їзд керівників українських дипломатичних місій і посольств у Відні. Фото зроблене 1919-го Джерело: unr.memory.gov.ua

Українська держава та Туреччина обмінялися грамотами про мир у Відні 22 серпня 1918-го. Від імені України їх підписав історик В'ячеслав Липинський. Від імені Туреччини - Гусейн Гільмі-Паша.

Україна підтримувала дружні відносини із Туреччиною від лютого 1918-го, коли управління державою здійснювала Центральна Рада. Мала своє посольство у Стамбулі, яке очолював дипломат Микола Левитський. Уряд гетьмана відкликав усіх призначених ЦР службовців і замінив талановитого дипломата на губернського комісара Київщини Михайла Суковкина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що українці мають згадати в День Незалежності

Від'їзд нової української місії у Туреччину затримувався, тому вирішили укласти попередній договір у Відні. Українськи дипломати прибудуть до Стамбула лише 1 листопада 1918-го. Тоді Османська імперія перебувала у важкій ситуації - вона вийшла з війни, а в бухті міста уже стояли кораблі Антанти. Попри це, султан Магомет V прийняв українців із великими почестями та побажав "доброго життя в своїй власній державі".

Дипломатичні стосунки між Україною та Туреччиною тривали недовго. У листопаді 1918-го проти гетьмана Павла Скоропадського підніме повстання Директорія УНР, яка повалить гетьманат наступного місяця. Султан Магомет складе повноваження під час революції Кемаля Ататюрка.

Наступні мирні угоди підписуватимуть вже більшовицька УРСР і кемалівська Туреччина.

У листопаді 1918-го гетьман Павло Скоропадський запровадив воєнний стан на території Української держави. Тоді у Чернігові викрили більшовицьку підпільну організацію. Її члени чекали приходу російських військ і готували повстання. Гетьман по телеграфу оголосив стан "надзвичайної охорони" у Волинській губернії, наступного дня – запровадив "надзвичайний стан" в Одесі. Воєнний стан у Миколаєві, Херсонській, Катеринославській, Подільській і північних повітах Таврійської губернії запроваджено 9 листопада. У ніч з 11 на 12 листопада воєнний стан поширено на Чернігівську, Полтавську, Київську губернії та місто Київ.

Зараз ви читаєте новину «Україна підписала історичний документ із Туреччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі