пʼятниця, 13 грудня 2019 23:13

У США визнали геноцид вірмен

У США визнали геноцид вірмен
Туреччина негативно відреагувала на рішення Сенату. Фото: Etcetera Media

Сенат США 12 грудня одностайно визнав геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії.

Рішення ухвалили через місяць після офіційного візиту в Білий дім президента Туреччини Таїпа Ердогана, повідомляє "Європейська правда".

"Це вшанування пам'яті 1,5 мільйонів жертв першого геноциду ХХ століття та сміливий крок у просуванні превентивного порядку денного. Ніколи знову", - заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Туреччина визнає, що багато вірмен, що мешкали в Османській імперії, загинули в сутичках з османськими силами під час Першої світової війни, але не згідна з цифрами і заперечує, що вбивства організувались систематично і є геноцидом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали войовничих вірменських жінок, які боролись із турками

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав це рішення "політичним шоу". Прес-секретар президента Ібрагім Калін заявив, що Анкара засудила і відкинула цей захід.

Ватикан оприлюднив документи із таємних архівів. Вони пов'язані з геноцидом вірмен 1915-го в Османській імперії. Їх викупив італійський підприємець вірменського походження Артур Асатрян і передав до Музею-інституту Геноциду вірмен.

Зараз ви читаєте новину «У США визнали геноцид вірмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі