вівторок, 02 лютого 2021 16:44

У роті мумії виявили язик із золота

У роті мумії виявили язик із золота
Язик із золота у мумії міг слугувати амулетом у потойбіччі. Фото: Egyptian antiquities ministry

У Єгипті археологи знайшли мумію з амулетом у вигляді золотого язика. Дослідники припустили, що амулет мав дозволити померлому говорити в загробному житті.

З'ясовують, чи мала людина дефект мови при житті. Не зрозуміло, чому язик зробили саме із золота, йдеться в заяві Міністерства старожитностей Єгипту.

Єгипетсько-домініканська команда археологів виявила мумію в одному з 16 поховань в Тапосіріс-Магні. Там є храм Осіріса й Ісіди. Богиня була одночасно його дружиною та сестрою. Раніше археологи виявили скарб монет з портретом Клеопатри VII. Можна припустити, що храми використовувалися під час її правління.

Знайденим похованням близько 2 тис. років. В одній з могил виявили тіло жінки з посмертною маскою, що покривала велику частину її тіла.

У двох похованнях знайшли папірус із текстом. Його розшифровують. Одна з мумій мала на собі золоті прикраси Осіріса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли гробниці, які розмальовані прокльонами

Археологи знайшли кілька статуй похованих. Вони добре збереглися.

Поховання належать до періоду, коли Єгиптом правили або нащадки одного з полководців Олександра Македонського Птолемеї, або Римська імперія.

У єгипетському некрополі Саккара археологи знайшли давній поховальний храм та 52 могильні шахти із саркофагами. Останні знахідки датували періодом Нового царства - XVI - XI ст. до н. е.

Зараз ви читаєте новину «У роті мумії виявили язик із золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі