понеділок, 30 листопада 2020 14:53

Знайшли гробниці, які розмальовані прокльонами

Знайшли гробниці, які розмальовані прокльонами
Археологи виявили 160 трун з рештками. Фото: Ministry of Tourism and Antiquities

У Єгипті археологи знайшли на деяких гробницях в селі Саккара прокляття, написані на стінах. Тексти з попередженнями в людських гробницях були стримуванням зловмисників, які могли осквернити місця спочинку мумій.

За останні 3 місяці вчені виявили на цьому місці 160 трун з рештками, повідомляє sciencealert.com.

"Раніше вірили, якщо в гробницю увійде нечиста людина, тоді рада богів може покарати порушника і звернути йому шию, як гусакові", — каже вчена Саліма Ікрам.

Це прокляття Саккари було знайдено в гробниці Анхмахора, чиновника фараона, який жив більш як 4 тис. років тому, за часів 6-ї династії Єгипту. Він був похований в мастабі - надземній гробниці у формі прямокутного ящика. Подібні мастаби будували по всьому Єгипту.

Прокляття, призначене для захисту Анхмахора, попереджає, що все, що порушник "може зробити проти моєї могили, те ж саме буде зроблено і з вашою власністю". Напис також попереджає про те, що Анхмахор знає секретні заклинання і магію, загрожує наповнити "нечистих" зловмисників "страхом перед примарами".

Подібні прокльони призначені для відлякування грабіжників могил, тому що гробниці в загробному житті сприймалися як будинки для померлих. Написи на могилі Анхмахора ще й вітають тих, хто має чисті і мирні наміри, кажучи, що він захистить їх при дворі Осіріса, володаря підземного царства Єгипту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина знайшла золоту прикрасу, якій 3 тис. років

У Мікенах німецький археолог Генріх Шліман знайшов 5-ту золоту поховальну маску - "Маска Агамемнона". Шліман ножем перекопав 176 кв. м підлоги, як вважалося "печі". На 25-й день натрапив на останки 15 осіб і на золоті речі навколо них.

Найціннішою знахідкою була золота поховальна маска, що зображувала літнього бородатого чоловіка із закрученими догори кінчиками вусів. Генріх Шліман одразу назвав її "маскою Агамемнона".

Зараз ви читаєте новину «Знайшли гробниці, які розмальовані прокльонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі