вівторок, 07 квітня 2020 11:01

У Росії створили українську крайову раду

У Росії створили українську крайову раду
Українці Зеленого Клину об'єдналися у раду. Фото: "Поступ"

7 квітня 1918 року у Владивостоці українці заснували Далекосхідну крайову раду. Вона стала найвищим виборним органом самоврядування українського населення Далекого Сходу.

Крайова Рада мала об'єднувати всі українські окружні ради, крайові українські фаховi спiлки, економiчнi, культурно-освітні товариства й iнші громадськi органiзацiї Зеленого Клину. Хотіла дбати про поширення національної i полiтичної свiдомості, пiднесення освiтнього й культурного рівня та матеріального добробуту серед українського населення та обстоювати його iнтереси перед крайовою i мiсцевою владою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські генерали металися між червоними та білогвардійцями

Український Далекосхідній Секретаріат вів перепис українського населення краю та українських органiзацiй.

Рада виникла під впливом досвіду діяльності Української Нацiональної Ради в Петроградi й Української Центральної Ради в Києвi.

Тульська бригада Червоної армії перейшла на бік Армії УНР 2 квітня 1919-го в Мозирі - тепер Білорусь. За декілька тижнів до цього між українськими та більшовицькими військами тривали бої за Овруч на Житомирщині.

Зараз ви читаєте новину «У Росії створили українську крайову раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі