вівторок, 05 лютого 2013 19:16

У предків сучасної людини були суперсильні зуби - вчені

Автор: Фото: archae.ru
 

Науковці стверджують, що предки сучасних людей, які мешкали на планеті невеликими племенами ще до того, як Homo Sapiens розселилися різними континентами, мали щелепи, які були принципово відмінні від щелеп сучасних людей.

Дослідження, проведене антропологами в Університеті Нью-Йорка, доводить, що африканські австралопітеки або Australopithecus africanus, мали надзвичайно сильну щелепу, причому вони чудово користувалися всім ротом для розколювання великих горіхів й інших твердих предметів, наприклад черепашок. Предки людей були здатні зубами розколоти грецький горіх з такою ж простотою, з якою сучасні люди кусають стигле яблуко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні індіанці будували кургани за 90 днів

Нью-йоркські фахівці говорять, що стати австралопітеків такими "лускунчиками" змусили суворі життєві обставини. Зважаючи на їхні обмежені розумові здібності та відсутність придатних знарядь праці й полювання, предки людей їли в основному лише те, що лежало у них під ногами, а цей раціон був мізерний і не завжди легко доступний.

Висновок про суперсильні щелепи Australopithecus africanus вченим був зроблений на основі детальної комп'ютерної моделі, відтвореної на основі останків, знайдених в різні часи на території Африки. Фахівці відзначають, що австралопітеки мали не тільки надзвичайно щільні й розвинені щелепні м'язи, але й не менш сильні ясна і міцні зуби.

За припущенням фахівців, сучасні люди отримали у спадок від австалопітеков у роті бічні ікла і звичай міняти молочні зуби на корінні.

Антропологи кажуть, що ці предки людей жили в основному в лісах на півдні Африки.

Зараз ви читаєте новину «У предків сучасної людини були суперсильні зуби - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі