понеділок, 03 квітня 2023 07:45

У Польщі знайшли скарб

У Польщі знайшли скарб
Аматори знайшли давні прикраси. Фото: HeritageDaily

У Польщі виявили скарб бронзової доби.

Його знайшла група любителів з металошукачами з Товариством любителів Суської землі. Вони мали всі необхідні дозволи. Вчені пов'язують знахідку з лужицькою культурою, повідомляють HeritageDaily.

Невелику колекцію бронзових артефактів виявили у Залево. Знайшли сокиру та два бронзових браслети. Поховання на цьому місці не знайшли. Власник скарбу міг хотіти заховати його під час конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли двір польських лицарів

Артефакти не були зроблені у чітких художніх стилів. Судячи з періоду, в який артефакти виготовили, їх пов'язують з лужицькою культурою. Вона існувала на більшій частині території сучасної Польщі у період пізньої бронзової доби та раннього залізного віку.

Воєводське управління охорони пам'яток передало скарб до музею в Оструді для подальшого вивчення.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знайшли скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі