понеділок, 01 жовтня 2018 14:55

У підлозі церкви знайшли тисячі монет і прикрас

У скандинавських церквах археологи виявили більше 100 тис. середньовічних монет і прикрас.

Вони були під дерев'яними підлогами храмів, повідомляє Science Nordic.

Фахівці під керівництвом Свена Гуллбекка з університету Осло оглянули давні християнські церкви у Норвегії, Швеції та Данії.

У церквах Норвегії під підлогою знайшли більше 20 тис. монет. Половина з них належить до періоду між 1180 і 1320 роками. У країні збереглося лише 28 церков, що діяли у той період.

Автор: Uppsala University
  знахідки зробили на території Скандинавії
знахідки зробили на території Скандинавії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проказу до Європи принесли скандинави - вчені

Багато монет знайшли під церковними підлогами на шведському острові Готланд. Учені вважають, що більшість предметів упали, коли люди відбивали поклони. Є версія, що віруючі спеціально приносили до церкви багато дрібних монет, щоб купити собі спасіння.

Автор: Uppsala University
  знахідки зробили на території Скандинавії
знахідки зробили на території Скандинавії

У церквах міста Бунґе у Швеції майже всі шпильки, бусини та інші елементи прикрас виявили біля північної стіни. Це вказує на те, що жінки під час служби стояли біля північної стіни, а чоловіки - біля південної стін.

У комуні Стейнхйор (центральна Норвегія) знайшла рідкісну срібну підвіску - "молот Тора". Це 14 подібна знахідка на території Норвегії. З них тільки половина - срібні. Для порівняння - на території Норвегії знайдено близько 3,5 тис. мечів епохи вікінгів.

Зараз ви читаєте новину «У підлозі церкви знайшли тисячі монет і прикрас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі