середа, 10 червня 2020 08:21

У Москві відкрили пам'ятник Шевченку

У Москві відкрили пам'ятник Шевченку
Скульптори намагалися підкреслити зв'язок Шевченка з народом. Фото: IgorTurzh

У Москві 10 червня 1964-го відкрили бронзовий пам'ятник українському поетові Тарасу Шевченку. Влада хотіла випередити США, де планували також вшанувати Кобзаря.

Першому секретарю ЦК Компартії Радянського Союзу Микиті Хрущову стало відомо, що пам'ятник Тарасу Шевченку у столиці США має бути встановлений улітку 1964-го. На його спорудження збирала кошти уся українська еміграція. Він захотів установити пам'ятник Шевченкові раніше за американських діаспорян. Оголосили Всесоюзний конкурс проєктів монумента. З-поміж 35 проєктів перемогла робота українських скульпторів Юлія Синькевича, Анатолія Фуженка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченка викупили за допомогою лотереї

Вони хотіли підкреслити зв'язок Шевченка з народом. У проєкті - майже шестиметровий Шевченко нібито рухається скелею з похиленою головою і вростає в землю. "Тарас Шевченко в шинелі" Хрущову сподобався. Хоча не було жодних джерел, що підтверджували б версію про те, що шинель-крилатку носив Тарас Григорович.

Московський пам'ятник Тарасові Шевченку з'явився на пів місяця раніше за вашингтонський.

В Царському Селі під Петербургом 4 травня 1838-го відбулася лотерея поміж членами царської родини та запрошеними вельможами. Розіграли портрет вихователя спадкоємця російського престолу Василя Жуковського. На виручені гроші викупили із кріпацтва художника і поета Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «У Москві відкрили пам'ятник Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі