пʼятниця, 29 травня 2020 10:16

У Лондоні відкрили пам'ятник київському князю

Пам'ятник князю Володимиру Великому відкрили 29 травня 1988 року в Лондоні. Урочистості відбулися з нагоди 1000-річчя хрещення України-Руси.

Виготовив бронзову скульптуру канадський митець українського походження Лео Мол - Леонід Молодожанин. Він зобразив правителя з розп'яттям у руці та у священничому одязі. На щиті змалював Герб України.

Хреститель носить невелику корону, має досить виражене обличчя з вусами, але без бороди. На постаменті написано: "Святий Володимир - Правитель України". Освячення на річницю здійснили Патріарх Мстислав Скрипник і кардинал Мирослав Іван.

Пам'ятник розташований неподалік Українського клубу й українського посольства, а також станції метро Голанд Парк. Він став першим із пам'ятників Володимиру Великому в Європі. Наступного року Лео Мол виготовив скульптуру князя для Рима. Ще один пам'ятник відкрили в польському Гданську 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назву "Україна" вживали у давньоруських літописах

Автор: wikimedia
  У Лондоні відкрили пам'ятник Володимиру Великому на честь 1000-ліття хрещення України-Руси
У Лондоні відкрили пам'ятник Володимиру Великому на честь 1000-ліття хрещення України-Руси
Перше офіційне святкування дати Хрещення Русі на території сучасної України відбулося у Києві 1888 року. Тоді напередодні ювілею архітектор Олександр Беретті заклав Володимирський собор, також на кошти меценатів відкрито пам'ятник Богдану Хмельницькому. Цю дату відзначили численними богослужіннями, хресною ходою та святковими народними гуляннями.
Зараз ви читаєте новину «У Лондоні відкрили пам'ятник київському князю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі