вівторок, 15 жовтня 2019 14:05

У лісі розкопали скарб срібних монет

Скарб із 1 тис. середньовічних монет XV ст. знайшли у лісі неподалік міста Вайле, Данія. Гроші срібні з незначними домішками міді. Важать по 1 г.

Понад 800 монет розкидані по місцевості, решта прилипли до залишків горщика, в якому їх ховали. На ці кошти можна було купити 10 корів або прогодувати фермерську родину протягом року, передає CPH Post.

Історія скарбку розпочалась випадково. 2017-го літня пара гуляла лісом і знайшла 4 монети між гіллям і листями. Знахідку передали до місцевого музею. Згодом інші люди почали передавати подібні монети. Тоді археологи вирішили відвідати район. У вересні цьогоріч за допомогою металошукача вдалося виявити всі скарби. Таку кількість монет вперше знаходять у Данії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто шукає - той знайде: чоловік викопав унікальну золоту прикрасу

Усі вони - суміш датських грошей і монет, що випустили у 1400-х у німецьких ганзейських містах. На одній монеті є дата 1424-й, тому експерти переконані, що скарби сховали протягом наступних декількох десятиліть.

Попри конфлікти між Данією та Ганзейським союзом, сторони були активними торговими партнерами.

Автор: Vejle Muserne
  У лісі знайшли близько 1 тис. срібних середньовічних монет
У лісі знайшли близько 1 тис. срібних середньовічних монет

Археологи розкопали золотий монетний скарб неподалік чорноморського узбережжя у місті Девня, Болгарія.

Знайшли 5 золотих і 20 бронзових монет. Вінцем скарбу є рідкісна золота монета із зображенням візантійського імператора Феодосія II. Всі датуються приблизно V ст.

Зараз ви читаєте новину «У лісі розкопали скарб срібних монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі