середа, 19 серпня 2020 12:33

У кургані виявили знахідку, яка змінює уявлення про скіфів

У кургані виявили знахідку, яка змінює уявлення про скіфів
Ученим вдалося встановити приблизний вік амфори, знайденої на Мамай-Горі. Фото: facebook.com/mamaigora

Археологи знайшли фрагменти амфори з грецької колонії Сіноп у кургані бронзової доби на Мамай-Горі, що в Запорізькій області. За їхніми словами, знахідка змінює уявлення про життя у степу в III ст. до н. е.

Амфорі бракує багатьох частинок, а її горловина - розбита. Попри це дослідникам вдалося знайти клеймо, яке зазвичай містило ім'я майстра. Ідентифікувати й датувати амфору допоміг знавець античної кераміки Олег Фатєєв. Відповідні клейма він знайшов у фотокопії рукописного невиданого каталогу і встановив, що датуються 20-10 роками III ст. до н.е, повідомляє у Facebook спільнота "Мамай-Гора".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монети й амфори - на півдні України відкопали вулицю римського періоду

"В чому ж полягає сенсаційність цих знахідок? Пам'ятаєте, ми в школі вчили, що скіфів після IV ст. до н. е. в Причорномор'ї вже не було. Що з певних причин вони мігрували на південь до Криму та в інші землі. Цікавим є те, що попередні знахідки на Мамай-Горі підтверджували цю версію. Клеймо, яке давало найпізніше датування, належить або до 285 або до 305 р. до н. е. Після цього, на думку вчених, тут упродовж багатьох десятиліть була порожнеча. І от два невеличких фрагменти кераміки, віднайдених для науки племенем Мамай-Гори, фіксують повернення життя до нашого степу та відродження економіки, зокрема торгівлі з грецькими полісами вже в кінці III ст. до н. е", - зазначають археологи.

Також підкреслюють, що вченим ще потрібно буде зробити деякі уточнення й вибудувати гіпотези.

У липні 2019 року археологи почали розкопки на Мамай-Горі поблизу Каховського водосховища у Запорізькій обл. Експедиція дослідила 9 комплексів. Розкопала 7 культових скіфських ям IV ст. до н. е. У них знайшли горщик із рідкісним декором. Його оздоблено шишечками, з яких на посудині збереглося 2. Ще в давнину від горщика відкололися шийка та вінце. Також знайшли фрагменти пательні, частину вінчика великої корчаги і розтиральник.

Зараз ви читаєте новину «У кургані виявили знахідку, яка змінює уявлення про скіфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі