понеділок, 07 травня 2018 08:22

У Королівському театрі глядачі сиділи на неструганих лавках

У Королівському театрі глядачі сиділи на неструганих лавках
Королівський театр на Друрі-Лейн . 2006 рік. Фото: Вікіпедія

7 травня 1663 року в центрі Лондона на "Друрі-Лейн" відкрили Королівський театр. За 6 років він згорів, але його знову відбудували. Нині це - найстаріший театр Англії.

Першу будівлю театру побудували 1663-го за наказом Томаса Кіллігру , придворного короля Англії Карла II. Його назва пов'язана з тим, що театр оточували чотири вулиці: Друрі-Лейн (зі сходу), Бріджес-стріт (із заходу), Грейт-Расел-стріт (з півночі) і Літл-Расел-стріт (з півдня). Цей триповерховий будинок мав довжину 33 м і ширину 17 м, трирівнева зала могла вмістити 700 глядачів. Вистави розпочиналися о 15:00, тому можна було використовувати природне освітлення через скляний купол зали. В основі репертуару були п'єси Шекспіра, а не їх обробки, як раніше. "Друрі-Лейн" на той час став одним із найславетніших і передових театрів Європи.

Глядачі у партері сиділи на грубих лавах, оббитих сукном, без опертя. Лави встановлювали півколом і кожен наступний ряд був вищий ніж попередній. Однак, 25 січня 1672 року театр згорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Led Zeppelin установили світовий рекорд на провінційному стадіоні

Щоб не втратити постійних глядачів, швидко розпочали будівництво нового будинку театру. 24 березня 1674-го архітектор Крістофер Рен завершив будівництво. Нова зала могла вмістити 2000 глядачів, вона була технологічно краще оснащена порівняно з попередньою. У будівлі були й інші приміщення, необхідні для функціонування театру - офіси, спортивні зали, складські приміщення та роздягальні для 70 членів трупи, а також майже 50 технічних працівників. Нова будівля простояла майже 120 років. 1791-го її знесли, щоб побудувати більший театр.

Архітектор Генрі Голанд створив проект нової будівлі театру. 1794 року його побудували. Зала нового театру могла вмістити 3600 глядачів. Сцена мала ширину 27 м і глибину 30 м. Це була, якщо не брати до уваги церкви, найвища будівля в Лондоні та найбільший театр у Європі. Згодом "Друрі-Лейн" занепав і втратив своє колишнє загальноєвропейське значення. На рубежі XX ст. він отримав нове життя, як свого роду мюзик-хол, у якому ставилися легковажні комедії. 1958-го будівлю театру визнали національним пам'ятником 1-го класу.

17 квітня 1970 року в Києві відкрили один із найбільших в Україні палац культури "Україна". Був запроектований перш за все як місце проведення з'їздів Комуністичної партії України, а потім - як концертна зала. Урочисто відкритий до 100-річчя від дня народження Володимира Леніна.

Зараз ви читаєте новину «У Королівському театрі глядачі сиділи на неструганих лавках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі