четвер, 06 червня 2019 11:32

У Києві вибух пошкодив 900 будинків

У Києві вибух пошкодив 900 будинків
Вибух боєприпасів на Звіринці сколихнув Київ. Фото: інфолайт

Масштабні вибухи боєприпасів сколихнули Київ 6 червня 1918-го. Підірвались артилерійські склади царської армії на Лисій горі, у районі столичного Звіринця. Місто накрила хмара з попелу та уламки будівель. Загинули близько 200 осіб, 1 тисяча - поранені. Ударна хвиля пошкодила 900 будинків.

Хрещатиком бігли поранені люди. Першу допомогу їм надавали юнкери інженерного училища та вцілілі перехожі. Згодом від шоку оговтувалися санітари. Розвозили постраждалих до госпіталів на підводах.

"Було 15 сильних детонацій. Скло вікон бюро, які виходили на Хрещатик, вилетіло. Мене і секретарів ледь не збило з ніг, коли ми, підбігши до вікон, дивилися вниз на вулицю, засіяну битим склом. Тут і там лежали, ймовірно, збиті з ніг ударною хвилею люди. Всі з бюро кинулися донизу, до підвалів, де просиділи близько півгодини. У вухах тріщало від гуркоту. Деякі дами впадали в істерику", - пише Дмитро Донцов, тодішній керівник бюро перекладів на Хрещатику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затремтіли шибки - в окупованому місті прогримів вибух

Постраждав від вибухів і гетьман Української держави Павло Скоропадський.

"Коли я підійшов до дверей, пролунав другий вибух; двері з тріском відчинилися і вдарили мене в голову. Я вийшов до їдальні та зустрів полковника Аркаса. "У чому справа?" - питаю. - "Не знаю, ваша ясновельможність". У цей час вибухи почали повторюватися зі страшною силою, і все це перейшло в якесь ревіння".

Загиблих ховали 11 червня. На траурній церемонії були присутні гетьман Павло Скоропадський, голова уряду Федір Лизогуб, військові країн Чертвертного союзу.

Слідство вели українські військові та німецьке командування. Офіційна версія – недбале ставлення з боєприпасами. Хоча Скоропадський не виключав і диверсії більшовиків.

У листопаді 1918-го гетьман Павло Скоропадський запровадив воєнний стан на території Української держави.

Тоді у Чернігові викрили більшовицьку підпільну організацію. Її члени чекали на прихід російських військ і готували повстання. У них виявили зброю, листівки, літературу та гроші. У Києві ходили чутки, що 7 листопада - на річницю більшовицького перевороту - будуть політичні виступи. Державну варту привели до бойової готовністі.

Зараз ви читаєте новину «У Києві вибух пошкодив 900 будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі