четвер, 21 вересня 2023 05:32

У Києві радились, що робити далі з Росією

У Києві радились, що робити далі з Росією
"І прийшов апостол Михайло і проповідував федерацію народів всього світу" - написано на карикатурі Івана Косинина. Фото: dsnews.ua

З'їзд народів Росії розпочався у Києві 21 вересня 1917-го. Його організувала Українська Центральна Рада та підтримали різні національності у складі Росії. Головував політик Михайло Грушевський.

Українці розраховували на присутність всіх народів колишньої Російської імперії, зокрема таких далеких як: калмики, башкири, горці, сибіряки тощо. Натомість на з'їзд окрім українців прибули лише 7 білорусів, 2 грузинів, 4 естонця, 11 євреїв, 9 латишів, 6 молдаван, 3 росіянина, 5 тюрків. Поляки що приїхали на зібрання відмовились брати в ньому участь - сказали, що є прихильниками незалежної Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові виступили проти влади

На з'їзді йшлося про потребу федеративної перебудови Росії, де всі великі народи мали отримати рівні права. Національності, які не мали своєї країни отримували національно-персональну автономію. Загальнодержавною мовою обрали російську, так як її знали майже всі. Нею мали вести діловодство.

Представники утворили новий орган - Раду народів. Головою якою обрали того ж Михайла Грушевського. Перше засідання провела 29 вересня. Друкованим органом став журнал "Свободный союз", який вийшов у світ лише 2-ма випусками.

Після жовтневого перевороту більшовиків "союз народів" розпався - розпочалась громадянська війна.

Перший в історії документ, що проголосив автономію України, прийняла Центральна Рада – Універсал. 23 червня 1917-го його зачитав на Всеукраїнському військовому з'їзді Володимир Винниченко. В Універсалі наголошувалось, що Центральна Рада буде "творити новий лад вільної автономної України".

Зараз ви читаєте новину «У Києві радились, що робити далі з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі