субота, 23 червня 2018 15:53

Прийняли документ, який змусив росіян їхати до Києва

Прийняли документ, який змусив росіян їхати до Києва
Перший універсал оприлюднили 23 червня 1917 року Фото: likbez.org.ua

Перший в історії документ, що проголосив автономію України прийняла Центральна Рада – Універсал. 23 червня 1917 року його зачитав на Всеукраїнському військовому з'їзді Володимир Винниченко. В Універсалі наголошувалось, що Центральна Рада буде "творити новий лад вільної автономної України".

Це змусило Тимчасовий уряд вислати з Петрограду до Києва свою делегацію - міністри Михайло Терещенко та Іраклій Церетелі. Пізніше до них приєднався міністр юстиції Олександр Керенський. З українського боку участь в переговорах брали: Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра. Центральну Раду визнали крайовим органом управління в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшовики заперечували наявність своїх військ в Україні

Плакати з текстом швидко поширювались Україною. В містечках та селах, скрізь, де жили українці, його урочисто зачитували, акт супроводжувався молебнями, мітингами, походами з жовто-блакитними прапорами.

Універсал надрукували в газетах. "Вісті з Української Центральної Ради", "Вістник Українського військового генерального комітету", "Робітнича газета", "Нова рада", "Народна воля".

22 травня в Полтаві відкрили Симону Петлюрі меморіальну дошку. Встановили на вулиці Симона Петлюри 7/22 на місці зруйнованого будинку, де мешкав лідер Української Революції.

"На цьому місці був будинок, де народився і мешкав Симон Петлюра. В ті часи це було передмістя Полтави. Кілька років тому під час каденції екс-мера Полтави зруйнували і конюшні Петлюри, хоча місцева інтелігенція вже замовила проект на музей. Маємо створити музей і поставити пам'ятник цьому великому полтавцю. Він був президентом України після Грушевського, до кінця воював проти трьох тогочасних ворогів - більшовиків, поляків і білогвардійців. Створив урядові установи в еміграції і саме через його позицію і бажання визволити України був убитий агентом Кремля в Парижі", - сказав Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта".

Зараз ви читаєте новину «Прийняли документ, який змусив росіян їхати до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі