середа, 17 липня 2019 10:56

Військові виступили проти влади

Автор: wikimedia.org
  Полуботківці проходять Києвом у липні 1917-го
Полуботківці проходять Києвом у липні 1917-го

Капітуляція Центральної Ради перед Тимчасовим урядом Росії призвела до збройного виступу українських вояків. Тоді 17 липня 1917-го повстали воїни козачого полку ім. гетьмана Павла Полуботка на чолі з самостійником Миколою Міхновським.

Міхновський вважав, що проголошення Другого універсалу 16 липня 1917-го та капітулянтська політика перед Тимчасовим Урядом є зрадою ідеї самостійної та незалежної України. Найбільше обурення полуботківців викликав пункт:

"Ми рішуче ставимось проти намірів самовільного здійснення автономії України до Всеросійських установчих зборів", яким Центральна Рада фактично відмовилась від власного Першого універсалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В особі Міхновського соціалісти бачили "нового Бонапарта"

Тоді самостійники здійснили спробу встановити контроль над Києвом і примусити Центральну Раду проголосили незалежність України. Ударною силою виступу мали стати українські військові частини столиці. За задумом командування, їх мали підтримати в Чернігові, Одесі, Кременчуці та інших містах. У ніч з 17 на 18 липня залу засідань центральної ради у Будинку Педагога зайняли 5 тис. українських вояків. Але позиція лідерів ЦР Михайла Грушевського та Володимира Винниченка залишилась незмінною.

Полуботківці боялися розігнати Центральну Раду, яка з подій Всеукраїнського національного конгресу 19-21 квітня 1917-го вважалась законною українською владою. Проте політики не боялися розігнати полуботківців. Київський військовий округ - частини підпорядковані Тимчасовому уряду підняли за тривогою. Вони роззброїли українських вояків і придушили виступ. Усіх керівників повстання ув'язнили. Миколу Міхновського відправили на Румунський фронт Першої світової війни.

Перший в історії документ, що проголосив автономію України, прийняла Центральна Рада – Універсал. 23 червня 1917-го його зачитав на Всеукраїнському військовому з'їзді Володимир Винниченко. В Універсалі наголошувалось, що Центральна Рада буде "творити новий лад вільної автономної України".

Це змусило Тимчасовий уряд вислати з Петрограду до Києва свою делегацію - міністрів Михайла Терещенка та Іраклія Церетелі. Пізніше до них приєднався міністр юстиції Олександр Керенський.

Зараз ви читаєте новину «Військові виступили проти влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі