четвер, 07 вересня 2023 07:55

У Києві проголосували за нового патріарха

У Києві проголосували за нового патріарха
1993 року отець Володимир Ярема став третім Патріархом Київським і всієї України Фото: uapc.te.ua

Отця Володимира Ярему – Дмитрія обрали Патріархом Київським і всієї України на II Помісному соборі Української автокефальної православної церкви у Києві 7 вересня 1993 року. Змінив покійного Мстислава Скрипника.

Інтронізація відбулася у церкві Спаса на Берестові 14 жовтня 1993 року. За час патріархування Дмитрій відвідав усі єпархії УАПЦ в Україні, Польщі та США. Відновив легальний статус церкви і захищав її від втручання політичних сил. Проповідував у різних суспільних середовищах. Неодноразово звертався до Вселенського Патріарха Варфоломея з проханням очолити рух української православної спільноти до об'єднання. Турбувався про створення в Україні Помісної Церкви.

Також дбав про розвиток церковного мистецтва, досліджував історію українського іконопису.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший український храм виступив з рішучою ініціативою

З часу поїздки до США, 1998-1999 років, важко захворів. Уклав заповіт, у якому закликав вірян УАПЦ визнати юрисдикцію Митрополита УАПЦ в діаспорі Константина Багана і працювати над створенням Помісної Української Православної Церкви.

Помер 25 лютого 2000 року. Похований у крипті Петропавлівської церкви Львова.

Всеукраїнський православний собор провели 5-6 червня 1990 року в Києві. На ньому проголосили про утворення Київського патріархату і завершили відродження Української автокефальної православної церкви. Патріархом обрали Мстислава (Скрипника).

Зараз ви читаєте новину «У Києві проголосували за нового патріарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі