середа, 25 квітня 2012 13:40

У Киргизстані рятують стародавній храм

У Киргизстані древньому храму Будди поблизу Бішкека загрожує зникнення.

Храм був виявлений в 2007 році на північному сході села Червона Річка, що в 30 кілометрах від столиці Киргизстану, на руїнах середньовічного міста Невакет. Над археологічним експонатом був побудований дах на кошти міжнародних донорів, однак його знесло після сильного вітру, а для відновлення захисту від опадів у археологів коштів немає.

З цією проблемою вчені звернулися до парламенту Киргизстану, і один з депутатів відгукнувся на їх звернення. Він вирішив допомогти у порятунку древнього храму Будди, виділивши особисті кошти на будівництво даху для історичної пам'ятки, повідомляє прес-служба парламенту.

У минулому році в городище Невакет археологи розкопали глиняну статую Будди, що сидить в позі лотоса, величиною в два людські зрости. Скульптура розташована у вівтарній ніші святилища, вона збереглася до висоти однієї третини торса.

Некрополь Невакет (в перекладі з перської - нове місто) стояв на лінії Великого шовкового шляху. Існував в 8-10 століттях, зник з незрозумілих, поки, причин. У ті далекі часи, за словами вчених-археологів, які ведуть розкопки, площа цього міста, становила кілька десятків гектарів.

Невакет був містом не лише торговельним, але й релігійним, багато світових конфесій було представлено там - буддизм, зороастризм, християнство, іслам. Розкопки веде киргизько-російська археологічна експедиція.

Зараз ви читаєте новину «У Киргизстані рятують стародавній храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі