неділя, 31 березня 2024 17:29

У давніх ґрунтах знайшли мікропластик

У давніх ґрунтах знайшли мікропластик
Археологи знайшли у землі мікропластик. Фото: Pexels

У шарах стародавнього ґрунту знайшли частинки мікропластику.

Вчені з Йоркського університету у Великій Британії виявили крихітні фрагменти пластику у пластах, що належать до перших століть нашої ери, повідомляє CNN.

Перша поява мікропластику в ґрунті датується I або II століттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені дослідили, скільки пластику їсть людина

До цього було відомо тільки про мікропластик в океанах і річках. Але виявилося, що це охоплює відкладення, які було відібрано та збережено наприкінці 1980-х років.

"Присутність мікропластику може і змінить хімічний склад ґрунту, потенційно привносячи елементи, які призведуть до розкладання органічних залишків. Якщо це так, збереження археологічних знахідок може опинитися під загрозою", - сказав директор з досліджень Департаменту археології Йорка Джон Шофілд.

Неймовірна кількість бактерій накопичується не лише на сидінні унітаза. Небезпечні місця є на кожній кухні. Поради ‒ що робити для знезараження цих місць зібрала Gazeta.ua.

Багато бактерій збирається на губках та серветках для миття посуду. Дослідження показали, що приблизно в 10% губок та серветок виявляють небезпечні бактерії сальмонели. Після миття губки та серветки залишалися мокрими, що сприяє активному розмноженню бактерій. Тому кишкова паличка та інші подібні мікроорганізми найчастіше зустрічаються в будинку саме на кухонних губках і серветках.

Зараз ви читаєте новину «У давніх ґрунтах знайшли мікропластик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі