понеділок, 13 вересня 2021 01:13

У центрі міста відкопали залишки печей для хліба, яким 1 тис. років

У центрі міста відкопали залишки печей для хліба, яким 1 тис. років
У Дербенті виявили середньовічні будівлі. Фото: islamnews.ru

На центральній площі Дербента в Дагестані виявили середньовічний архітектурний комплекс.

"В рамках програми по створенню комфортного міського середовища в Дербенті ведуться масштабні земельно-будівельні роботи, які проходять під наглядом археологів, - каже керівник Дербентського археологічної експедиції, професор Муртазалі Гаджієв. - У рамках будівельних робіт в центрі міста на площі Свободи були виявлені архітектурно-будівельні та господарсько-побутові об'єкти, зведені в XI-XIII століттях".

Виявили залишки будівель з обпаленої цегли, вимостки підлоги з такої ж цегли і кам'яних плит, печі-тандири для виготовлення хліба, водопровідну систему з керамічних труб і водовідстійники, фрагменти середньовічної керамічного посуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У горах знайшли поховання жінки з давньоримськими прикрасами

У будівлі знайшли осколки іранського фаянсу і люстрової кераміки з кобальтовим покриттям. Дербент в той час був одним з найважливіших торговельних міст Кавказу. Він розташовувався на міжнародному Прикаспійському шляху, який пов'язував країни Закавказзя і Переднього Сходу з південно-східною Європою.

У Дагестані житель села Уркарах виявив у дворі свого будинку катакомби початку раннього середньовіччя. Знайшов у підземеллях глечики, предмети побуту і людські кістки, повідомляє адміністрація Дахадаєвського району.

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста відкопали залишки печей для хліба, яким 1 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі