понеділок, 22 квітня 2013 11:17

У Британії знайшли найстарішу середньовічну книгу про смачну й здорову їжу

Автор: Фото: archae.ru
  Приготування дослідниками однієї з середньовічних страв
Приготування дослідниками однієї з середньовічних страв

Згідно з дослідженням, рукопис 12-го століття містить найстаріші з відомих європейських середньовічних кулінарних рецептів їжі. У книзі, знайденої в Кафедральному соборі Дарема, містяться не тільки кулінарні рецепти, а й медичні - повідомляється на сторінках Discovery News.

Хтось записав їх латинською мовою в 1140 році. У принципі, це книга про смачну і здорову їжу, тому що всі рецепти виготовлення страв були спрямовані на поліпшення здоров'я. Найбільш рання з подібних кулінарних книг відноситься до 1290 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рукопис невідомої версії "Маленького принца"

Про багато страв можна сказати, що вони легко б знайшли своє місце в сучасних ресторанах. Віра Уолліс, експерт з історії хвороб з Університету Макгілла голосує за "курку взимку з теплим часником, перцем і шавлією з водою", а так само "маленьку рибу з соком коріандру і часником, змішаних з перцем".

Щоб зберегти імбир, його потрібно тримати в "чистій воді", а потім "нарізати поздовж на дуже маленькі скибочки, і ретельно змішати з підготовленим медом й залишити на добу".

Джеймс Каспер з університету Дархема сказав про страву "Зимова курка": - "Ми вважаємо, що цей рецепт пов'язаний з сезонними коливаннями. У ньому застосовуються інгредієнти, які є доступними у холодну пору року. Так само в рецепті вказано, що це курка, а не курча, що означає дорослу птицю, як і повинно бути в цей час року".

Автор: Фото: archae.ru
  Приготування їжі, середньовічна мініатюра
Приготування їжі, середньовічна мініатюра

Каспер додає: "Соуси типово мають у своєму складі петрушку, шавлію, перець, часник, гірчицю і коріандр, які, на мою думку, могли надати страві середземноморські нотки. Відповідно до тексту, один з рецептів походить з Пуату, історичного регіону Західної Франції, який розташований біля узбережжя Адріатичного моря. Це показує, якою мірою міжнародні поїздки та обмін досвідом здійснювалися в середньовічний період".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Прикарпаття повернеться "Галицьке Євангеліє"

Семінар, на якому будуть представлені деякі з відтворених рецептів, відбудеться 25 квітня в ресторані "Блекфрайарс" в Ньюкаслі, Великобританія. Дослідники переклали назву книги як "Імбир".

У той час як багато яких з кулінарних рецептів можна застосовувати і зараз, не всі з медичних рецептів працюватимуть сьогодні.

Каспер пояснив: "Деякі з медичних рецептів у цій книзі, здається, витримали випробування часом, деякі рішуче ні!".

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли найстарішу середньовічну книгу про смачну й здорову їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі