пʼятниця, 01 травня 2020 08:20

Торпеда влучила в пасажирський лайнер

Торпеда влучила в пасажирський лайнер
З пів сотні рятувальних човнів "Лузитанії" шість вдалося спустити на воду. Фото oasiscenter.eu

Із Нью-Йорку до Великої Британії 1 травня 1915-го відправився британський пасажирський лайнер "Лузитанія". На борту було 1262 пасажирів і 698 членів екіпажу. Через тиждень корабель біля узбережжя Ірландії торпедувала німецька субмарина.

Тривала Перша світова війна. Нападів на мирні судна ще не було. Пасажири не відмовлялися від мандрівок і морських поїздок по справах. У першому класі за океан відправилися відомі американські бізнесмени, політики і діячі мистецтва. Каюти третього класу були заповнені лише на третину. Серед пасажирів - 950 підданих Британської імперії, 189 громадян США, 71 - Російської імперії, 15 - Персії, 8 - Франції та громадяни ще 11 країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці врятували пасажирів торпедованого корабля

Німецький підводний човен U-20 під командуванням Вальтера Швігера взяв курс на Ірландське море. 5 травня напав на торгову шхуну "Граф Латом", обстріляв британські пароплави "Кандидат" та суховантаж "Центуріон". Королівський військово-морський флот Великої Британії всім судам передав попередження про активність ворожих підводних човнів. Капітан"Лузитанії" Вільям Тернер отримав радіограму, але вирішив не змінювати курс. Розраховував на захист британських суден.

7 травня німецький капітан помітив у перископ "Лузитанію" і почав обстріл. Торпеда вагою понад тону через 40 сек після пуску влучила в правий борт судна. Лайнер став некерований, торпеда пошкодила четвертий і п'ятий відсіки. За кілька хвилин вимкнулась електрика.

Пасажири вибігли з кают на палубу. Матроси почали садити у рятувальні шлюпки жінок і дітей.

"Лузитанія" затонула за 19 км від берега. Сотні людей залишилися плавати на поверхні води. На допомогу людям лише за 2 години прийшли невеликі рибальські човни. Кораблі боялися загрози нової торпедної атаки.

Жертвами аварії стали 1197 чоловік, включаючи 287 жінок і 94 дитини.

У Південній Атлантиці німецькі підводні човни торпедували англійський транспортний корабель "Лаконія" 12 вересня 1942 року.

Зараз ви читаєте новину «Торпеда влучила в пасажирський лайнер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі