середа, 01 січня 2020 08:20

Тисячі рабів стали вільні у перший день нового року

Тисячі рабів стали вільні у перший день нового року
Негр читає в газеті указ про звільнення рабів. Картина Генрі Луїс Стівенса (1824-1882)

Вступила в дію прокламація президента США Авраама Лінкольна (1809-1865) про звільнення негрів-рабів. Указ, виданий 1 січня 1863 року назвав 10 окремих штатів, на які буде поширюватися скасування рабства. Прокламація принесла свободу тисячам рабів у день, коли вступила в силу у дев'яти з десяти штатів, на які вона поширювалася. Техас був єдиним винятком.

Перед Громадянською війною Авраам Лінкольн та інші керівники Республіканської партії США прагнули не самої заборони рабства як явища, а лише обмеження його поширення на нові території і штати на Заході країни.

Після обрання Лінкольна президентом, сім південних штатів об'єднались у Конфедеративні Штати Америки, в той час як чотири інших рабовласницьких штати залишились у складі США. З початком Громадянської війни Лінкольн закликав до повної ліквідації рабства. Згідно з Конституцією, Лінкольн мав право видавати такі укази як "головнокомандувач армією і флотом Сполучених Штатів". Тому Республіканська партія внесла на розгляд Конгресу 13-у поправку до Конституції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оштрафували жінку, яка не поступилася місцем в автобусі

"Ні в Сполучених Штатах, ні в жодному іншому місці, що належить до їхньої юрисдикції, не повинні існувати ні рабство, ні примусова праця. Остання припускається лише як покарання за злочин. В такому випадку винуватець має бути законно засуджений. Конгрес має право забезпечити виконання цієї статті відповідним законодавством" - Авраам Лінкольн оголосив Прокламацію про звільнення негрів-рабів. Згодом цей документ конституційно закріпили Тринадцятою поправкою до Конституції США.

Темношкіра американка Роза Паркс в автобусі місті Монтґомері, штат Алабама 1 грудня 1955 року відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі. За законами, які діяли тоді в США, неграм не дозволяли сідати на перші чотири місця, призначені "тільки для білих".

Зараз ви читаєте новину «Тисячі рабів стали вільні у перший день нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі