субота, 22 вересня 2018 23:13

"Тихо сидіти" - історик про українців у Польщі

"Тихо сидіти" - історик про українців у Польщі
Історик Григорій Купріянович звинуватив поляків у знищенні українців у 1940-х Фото: etcetera.media

Історик Григорій Купріянович вважає, що у Польщі люблінський воєвода Пшемислав Чарнек розв'язав антиукраїнську облаву. Вона подібна до націоналістичних переслідувань у 1920-1930-х.

"На Люблінщині травму від того, що ти українець, ніколи не було повністю подолано. Слова воєводи інтерпретують однозначно: ми маємо боятися, тихо сидіти і уникати громадського простору", – каже історик.

Підкреслює, що заяви Пшемислава Чарнека вибудовують дуже поганий клімат у взаєминах між Польщею та Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки виключили з Інституту нацпам'яті голову Українського товариства

"Обурливими вважаю слова Чарнека про учасників цих заходів, які нібито є українцями-націоналістами і несуть загрозу. Це нерозумні слова. Складається враження, що польську закордонну політику щодо України формує люблінський воєвода", – сказав Григорій Купріянович.

8 липня під час відзначення річниці трагедії у Сагрині Григорій Купріянович зробив заяву про українців, які там проживали у 1940-х роках. Сказав, що вони були вбиті поляками. Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек звинуватив доктора Григорія Купріяновича у зневажанні польського народу та подав заяву у прокуратуру. Воєвода назвав подію у Сагрині провокацією. Згодом польський Інститут національної пам'яті відмовився розпочинати розслідування проти голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за заявою Люблінського воєводи.

Зараз ви читаєте новину «"Тихо сидіти" - історик про українців у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі