пʼятниця, 05 квітня 2024 12:00

Тіла Гітлера і його коханки вдруге спалили і викинули в річку

Тіла Гітлера і його коханки вдруге спалили і викинули в річку
Американська газета із заголовком про смерть Гітлера. Фото: Вікіпедія

4 квітня 1970 року в Магдебурзі провели ексгумацію тіла Адольфа Гітлера і Єви Браун. Наступного дня останки кремували, попіл з вугіллям перемішали, а потім те, що залишилося від Гітлера і його дружини, викинули в річку.

30 квітня 1945 року фюрер Німеччини і його дружина Єва Браун покінчили життя самогубством. За день до того вони одружилися. Вранці він дізнався про смерть свого соратника Беніто Мусоліні. Тіло якого разом з його коханкою було знівечене й повішене на площі Мілану. Фюрер прийняв рішення. Гітлер застрілився пострілом у висок з власного пістолета, а Браун отруїлась цианістим калієм. Згідно з останньою волею фюрера тіла були винесені з бункера в сад канцелярії рейху, облиті бензином і підпалені; о 18-30 їх останки були зариті поруч у неглибокій воронці від бомби. 1 травня про смерть Адольфа Гітлера по радіо оголосили всьому світові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлера хотіли вбити за допомогою пляшки коньяку

Тіла Гітлера, Браун і двох собак були знайдені розвідувальним управлінням СМЕРШ Червоної Армії наступного дня. 21 лютого 1946 року вони були перепоховані на полігоні НКВС під Магдебургом. Коли через 25 років полігон мав бути переданий уряду НДР, за наказом керівника КДБ Юрія Андропова 4 квітня 1970 року останки Адольфа Гітлера і Єви Браун були таємно ексгумовані, знову кремовані і розвіяні над рікою Бідеріц.

Операція, яку оголосили цілком таємною, отримала кодову назву "Архів". Опергрупа з п'яти агентів приїхала в розташування радянського військового містечка в Магдебурзі, куди були доставлені тіла Гітлера і Єви Браун. Полковник Коваленко, що керував групою, власноручно склав в єдиному екземплярі акт про реексгумацію, в якому відмічено: "Ящик з останками знаходився під охороною оперативних працівників до ранку 5 квітня, коли було проведено фізичне знищення". В архівах розвідки залишилися лише щелепу, фрагмент черепа, а також частки дивана, залитого кров'ю. На ньому, як вважається, і наклав на себе руки ватажок нацистів. Бункер Гітлера був зруйнований в 1947 році.

1 квітня 1924 року Адольфа Гітлера засуджено до п'яти років ув'язнення за організацію "Пивного путчу". У в'язниці в баварському місті Ландсберґ-на-Лехупочав надиктував своїм помічникам Емілеві Морісу та Рудольфові Гессу першу частину книги "Майн кампф". Її опубліковано в липні наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Тіла Гітлера і його коханки вдруге спалили і викинули в річку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі