неділя, 01 квітня 2018 09:21

Гітлеру підібрали тюремну камеру з найкращим краєвидом

Гітлеру підібрали тюремну камеру з найкращим краєвидом
Адольф Гітлер та інші участники "Пивного путчу" в Мюнхені, після його провалу. Фотографія датована 1 квітня 1924 р. Фото: s.fraza.ua

1 квітня 1924 року Адольфа Гітлера засуджено до п'яти років ув'язнення за організацію "Пивного путчу". У в'язниці в баварському місті Ландсберґ-на-Лехупочав надиктував своїм помічникам Емілеві Морісу та Рудольфові Гессу першу частину книги "Майн кампф". Її опубліковано в липні наступного року.

Пивний путч або путч Людендорфа і Гітлера - спроба захоплення влади, яку зробила ветеранська організація Kampfbund 9 листопада 1923 року. На чолі організації стояли: націонал-соціаліст Гітлер і генерал Людендорф. 1923 рік став для Німеччини критичним. Після поразки у Першій світовій війні, безконтрольної інфляції та кризи у економіці, країною прокотилася хвиля страйків та демонстрацій.

Путч почався увечері 8 листопада 1923 року у приміщенні пивного бару Bürgerbräukeller, де зібралася велика група видатних баварців. Раптово Гітлер вийшов на сцену і вистрілив з пістолета у стелю. Заявив, що почалася революція і що баварський уряд повалено і він збирається сформувати тимчасовий уряд Рейху. За його наказом були арештовані члени міської ради Мюнхена.

Представники влади повідомили у Берлін про заколот у Мюнхені. Викликали війська з навколишніх міст і почали придушення путчу. Поліція відкрила вогонь, загинуло 14 путчистів і 4 поліцейських. Гітлер вцілів, оскільки його повалили на землю, інші нацисти отримали поранення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлер дозволив Угорщині захопити Карпатську Україну

Після заколоту деяким нацистам вдалося втекти до Австрії. Гітлера та декількох інших арештували наступного дня. Судовий процес над путчистами почався 26 лютого 1924 року і тривав 24 дні. Гітлер привертав до себе увагу преси та громадськості, яка слідкувала за ходом суду. Замість поразки, обернув невдалий путч на перемогу. Вражав присутніх своїм красномовством і пристрасною вірою в націоналізм.

Суд поставився до заколотників-нацистів поблажливо. Учасників путчу, в тому числі і Гітлера, засудили лише до 5 років позбавлення волі. Покарання нацисти відбували у фортеці Ландсберг у доволі комфортних умовах. Гітлер отримав окрему кімнату з чудовим краєвидом. Тут він приймав численних відвідувачів і почав писати свою книгу "Майн кампф".

Через дев'ять місяців ув'язнення, 20 грудня 1924 року Гітлер був звільнений і почав свою боротьбу проти режиму на волі. Щороку в листопаді Гітлер та інші нацисти відзначали урочистою ходою події невдалого путчу 1923 року.

26 березня 1933 року Адольф Гітлер закликав бойкотувати підприємства євреїв. Це стало початком Голокосту - масового винищення народу фашистами. Як тільки нацисти прийшли до влади, вони стали закликати всіх громадян Німеччини бойкотувати єврейські організації і підприємства. Почалася тривала кампанія з пропаганди.

Зараз ви читаєте новину «Гітлеру підібрали тюремну камеру з найкращим краєвидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі