вівторок, 21 березня 2017 09:00

Гітлера хотіли вбити за допомогою пляшки коньяку

Гітлера хотіли вбити за допомогою пляшки коньяку
Адольф Гітлер Фото:beyond.ua

21 березня 1943 року закінчився невдачею черговий замах на життя Адольфа Гітлера. Під час відвідування Гітлером виставки трофейної радянської військової техніки в Берліні полковник Рудольф фон Герсдорф повинен був підірвати себе разом з Гітлером. В кишенях у нього знаходилася бомба. Планувалося, що вона повинна спрацювати через 10 хвилин. Однак фюрер покинув виставку раніше наміченого часу, а Герсдорф ледве встиг знешкодити детонатор.

Згідно військовим архівам німецьких спецслужб, на життя Гітлера робили замах приблизно 20 раз. Однак, згідно з новими даними, фюрера намагалися позбавити життя щонайменше 50 разів. Восени 1938 року, коли швейцарець Моріс Баво хотів застрелити Гітлера з пістолета під час проведення пивного путчу. Але глядачі підняли руки на знак вітання, повністю закрили огляд і фюрера. Спроба замаху зірвалася. Незабаром швейцарця заарештували і засудили до смертної кари. В листопаді 1939 року мюнхенський столяр Ельзер Йоганн Георг вирішив закласти бомбу, щоб убити Гітлера під час виступу. Але фюрер впорався з промовою за годину, покинувши трибуну за 10 хвилин до вибуху.

Читайте також: У Берліні помер особистий охоронець Гітлера

Найвідоміший епізод - це спроба вбити нацистського вождя під час його польоту з Пруссії в Берлін. Одному з офіцерів, що супроводжував вождя, вручили під виглядом коньяку дві пляшки з вибухівкою. Вибух мав відбутися через 20 хвилин після зльоту. Але ця суміш чомусь не спрацювала і літак приземлився в Берліні.

В черговий раз вбити Гітлера спробував начальник штабу резерву Клаус фон Штауфферберг. Наприкінці липня 1944 року він прийшов на нараду з портфелем, в якому знаходилася бомба. Полковник залишив його недалеко від Гітлера, а сам покинув будівлю. Під час вибуху Гітлер відбувся лише струсом мозку і невеликими пораненнями. Подальші замахи або зривалися, або відкладалися з певних причин.

Нагадаємо, 2013 року У Берліні помер особистий охоронець Адольфа Гітлера Рохус Міш у віці 96 років. Він охороняв його протягом більшої частини Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Гітлера хотіли вбити за допомогою пляшки коньяку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі