середа, 19 грудня 2012 17:07

Сучасні вчені пояснюють велику археологічну аферу 20 століття
5

Основні персонажі пілтдаунської історії на тлі портрета Дарвіна. У центрі (сидить, в білому халаті) А. Кіт; ліворуч від нього (стоїть) Г.Е. Сміт; праворуч від нього (стоять) Ч. Доусон і А.С. Вудворт
Фото: Фото: en.wikipedia.org
Копія черепа пілтдаунської людини
Копія черепа пілтдаунської людини
Череп пілтдаунської людини
Чарльз Доусон зі "знахідкою"

Загальновизнаним в наукових колах фактом вважається, що пілтдаунська людина, начебто зразок відсутньої ланки в ланцюжку еволюції людини, є майстерною містифікацією. Проте до цих пір ніхто не визначив його автора навіть приблизно.

У відомому науковому журналі Nature співробітник лондонського музею природознавства Кріс Стрінгер (Chris Stringer) написав, що сучасні вчені за допомогою численних доступних сьогодні засобів аналізу намагаються вирішити це питання, повідомляє sciencefact.ru.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи відтворили зовнішність тупикової гілки давніх людей

Головним підозрюваним вже довгий час є археолог-аматор Чарльз Доусон, який представив колись публіці череп протолюдини. Насправді він виявився складеною конструкцією з частин черепа людини і орангутана з трохи підпиляною щелепою. Але в списку підозрюваних є ще 11 осіб, причому фахівці не виключають участі відразу кількох людей. Цікаво, що серед підозрюваних називають навіть відомого письменника Артура Конан Дойля.

За допомогою ретельно проведених аналізів різними методами вчені сподіваються точно встановити яким саме видам належать різні частини черепа, де вони перебували до розкопок, скільки їм років насправді або вони були просто штучно зістарені.

Якщо з'ясується, що всі фрагменти були виявлені в одному місці, тоді стане зрозуміло, що все це було вигадане швидше за все саме Доусоном. Але якщо аналіз підтвердить, що ікло потрапило туди з іншого місця і було зістарене іншими методами, то до справи доклав свою руку П'єр Тейяр де Шарден (в молодості мандрівний священик-єзуїт, а потім відомий філософ), який часто брав участь у спільних з Доусоном розкопках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи заявили про знахідку найдавніших сірників

Крім цього, додаткові дослідження повинні підтвердити, або спростувати версію про причетність до цієї містифікації вченого-зоолога Мартіна Гінтона, який також часто контактував з Доусоном у справах музею. Його підозрюють у зв'язку з тим, що в 1970-і роки на горищі будівлі знайшли ящик з кістками тварин, підписаний ім'ям Гінтона. Всі кістки були зістарені спеціально.

Напрошуються два висновки. Або молодий спеціаліст підозрював містифікацію пілтдаунської людини з боку начальника, але боявся відкрито виступати і самостійно з'ясовував можливість штучно зістарити кістки. Або Гілтон був тим самим творцем грубої підробки викопної кістки, складеної на основі слонової, яку знайшли також начебто біля Пілтдауна. Він міг спеціально підкинути її вченим, щоб таким чином викликати недовіру і до пілтдаунської людині.

Зараз ви читаєте новину «Сучасні вчені пояснюють велику археологічну аферу 20 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі