вівторок, 11 лютого 2020 10:05

Створили товариство для захисту мови

Створили товариство для захисту мови
На установчих зборах у Києві створили Товариство української мови імені Тараса Шевченка. Фото: wikipedia

Установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка розпочалася 11 лютого 1989-го у Будинку кіно в Києві. Згідно з її рішенням, виникла нова організація захисту та популяризації української мови.

Головою обрали поета Дмитра Павличка. Згодом товариство очолив поет і журналіст Павло Мовчан. За резиденцію обрали будівлю Спілки письменників України. Всіма справами відала Головна рада з 70-120 осіб, центральне правління з 22-25 членів і секретаріат. Мало лекторії та власний часопис "Слово". Швидко створювало осередки в різних містах України. На 1991-й рік об'єднало понад 140 тис. учасників.

Осередки ТУМ виникли навіть при університетах. Першим стало Товариство української мови Київського національного університету імені Тараса Шевченка на чолі з мовознавцем Віталієм Радчуком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові створили товариство захисту мови

Товариство будувало роботу на засадах патріотизму, суспільної та національної злагоди, демократизму, гласності, плюралізму думок і поглядів, громадської ініціативи, добродійності та самоврядування.

За головну мету визнавали відродження й утвердження української мови в Україні. Для цього проводили культурологічну роботу, вивчали і популяризували історію України, мистецтво, фольклор, звичаї та традиції. Брали під опіку пам'ятки культури. За ініціативою університетського ТУМ учена рада ухвалила програму переходу на викладання українською мовою.

ТУМ проіснувало до січня 1992-го. На його основі виникли Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка, Український культурологічний центр та Асоціація товариств української мови.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про мови в УРСР" 28 жовтня 1989-го. Вперше українську мову проголошено державною на теренах країни.

Закон передбачав забезпечення всебічного розвитку мови в усіх сферах суспільного життя. Притому чітко визначалися мови міжнаціонального спілкування - українська, російська та інші, які в документі не вказувалися. Підкреслювалося, що вибір мови міжособового спілкування - невід'ємне право самих громадян.

Зараз ви читаєте новину «Створили товариство для захисту мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі