неділя, 15 жовтня 2023 12:30

Студенти вийшли з вимогою відставки уряду

Студенти вийшли з вимогою відставки уряду
Студенти голодували із чисельними лозунгами. Зокрема писали, що "краще вмерти ніж жити в Радянському Союзі" Фото: ukrinform.ua

Загальний страйк молоді на підтримку студентського голодування розпочався 15 жовтня 1990-го. Сама Революція на граніті тривала вже 14-ту добу.

Студенти Києва, Львова, Дніпра оголосили про початок акції ще 2 жовтня. Встановили наметове містечко на площі Жовтневої революції - тепер майдан Незалежності. Вимагали недопущення підписання нового союзного договору, відставки голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола, націоналізацію майна компартії, перевиборів до Верховної Ради та повернення українських військових зі служби у союзних республіках.

Кількість голодуючих постійно збільшувалась. За декілька діб їх було вже понад 150 осіб. Студенти вимагали проведення "круглого столу", зустрічалися із тодішнім головою Верховної Ради Леонідом Кравчуком. Той поставив вимоги на відкрите голосування 10 жовтня, але підтримали їх лише 160 депутатів. Згодом 9 із них також оголосили голодування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сьогодні російська мова, а завтра російські танки": що відбувалося на марші УПА

За 5 днів більшість студентів, що прибули до Києва, рушили до Верховної Ради, скандуючи: "Україні - волю". До будівлі зігнали міліцію та водомети. Увірватися до неї не вдалося, але на переговори запросили співголів акції.

Студент Олесь Доній вимагав 1 годину прямого ефіру на телебаченні, на що влада погодилась. У цей час мітингарі захопили червоний корпус університету імені Тараса Шевченка. Згодом у прямому ефірі українців закликали до загального страйку. До акцій протесту долучились не лише студенти, а чисельні підприємства та навіть школи.

За 2 доби 314 депутатів підтримали постанову "Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві". Усі вимоги прийняли. Молодь повернулась до навчання.

Сама акція відіграла важливу роль у становленні незалежності України.

2 жовтня 1990-го на Майдані у Києві почалась Революція на граніті. Ідея проведення акції належить київській студентській спілці. До них долучилось "Студентське братство Львівщини". Керівниками акції були львів'янин Маркіян Іващишин і киянин Олесь Доній.

Зараз ви читаєте новину «Студенти вийшли з вимогою відставки уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі