пʼятниця, 09 листопада 2012 14:35

Сталін шукав власних ворогів за допомогою чуток

Автор: Фото: nnm.ru
  Ще у в'язниці молодий Сталін займався розповсюдженням неправдивої інформації
Ще у в'язниці молодий Сталін займався розповсюдженням неправдивої інформації

У мюнхенському видавництві вийшов спеціалізований збірник "Journal of Modern European History" (видавництво CHBeck, Мюнхен), присвяченому темі "Чутки і диктатура". У ній наводяться численні приклади того як тирани використовують чутки для досягнення власних темних цілей.

Керував роботою над цим тематичним збірником берлінський історик і фахівець з країн Східної Європи Йорг Баберовскі (Joerg Baberowski), книга якого "Спалена земля. Сталінська влада і насильство" (Verbrannte Erde. Stalins Herrschaft der Gewalt) нещодавно отримала премію на Лейпцизькому книжковому ярмарку.

Той, хто хоче встановити тотальний контроль, повинен робити все для придушення вільної інформації. Це справедливо по відношенню до будь-якої диктатури - від античності до Китаю 21-го століття. Тільки способи поширення інформації істотно змінилися за ці два з половиною тисячоліття, але не сам феномен. І там, де люди не вірять в надійність отримуваної ними інформації, виникає простір для чуток. У такому випадку неперевірені, а інколи і вигадані розмови займають місце інформації, що дозволяє формувати незалежну думку. Це підриває претензії на владу будь-якої тоталітарної системи.

Для червоного царя чутки не тільки представляли собою небезпеку - він використав їх також для зміцнення власної влади. Це, мабуть, найбільш несподіваний висновок, який можна зробити після ознайомлення зі статтями, опублікованими в цьому збірнику.

Ув'язнені били одного грузина

Один з прикладів такого роду наводить Тадціо Шилінг (Tadzio Schilling) з Університету імені Гумбольдта. Він цитує лист Сталіна другій дружині Надії Аллілуєвій від 24 вересня 1930 року: "Я приїду, звичайно, не в кінці жовтня, а набагато раніше, в середині жовтня, як я казав тобі в Сочі. З метою конспірації я пустив... чутку про те, що зможу приїхати лише в кінці жовтня".

Радянський правитель використав таким чином навмисне запущені в обіг неправдиві відомості для того, щоб заплутати ситуацію і поставити в невигідне становище своїх можливих конкурентів.

Досвід подібного роду підступних методів правління Сталін накопичив ще в роки своєї молодості. Одного разу, сидячи в розташованій недалеко від Баку в'язниці, він став свідком побиття сусідами по камері одного грузина, і зроблено це було через чутки про те, що він нібито є провокатором.

І тільки пізніше з'ясувалося, що цю неправдиву інформацію про свого співвітчизника розповсюдив молодий революціонер Йосип Джугашвілі, якого пізніше стали називати Сталіним.

Справа Олексія Рикова

"Сталін поширював чутки для того, щоб ввести в оману потенційних ворогів щодо своїх дійсних намірів, і, крім того, він розставляв їм пастки, - відзначає Шиллінг. - Крім цього, неформальну комунікацію він використовував для перевірки лояльності і надійності членів своєї свити, а також для створення клімату невпевненості і підозрілості".

Таким чином він також отримував можливість контролювати зв'язки в своєму оточенні, викривати справжніх або здебільшого уявних ворогів і при необхідності налаштовувати функціонерів другого або третього ряду проти провідних представників керівництва.

Так, наприклад, навесні 1927 року в московському партійному апараті стали поширюватися чутки про те, що член політбюро Сергій Сирцов готується запропонувати кандидатуру Олексія Рикова на пост генерального секретаря. Тодішній голова Ради народних комісарів - приблизно те ж саме, що глава уряду в Радянському Союзі - насправді міг стати небезпечним для Сталіна.

Тому близький до німецької традиції більшовицький функціонер Карл Радек припустив, що секретаріат Сталіна навмисне займався розповсюдженням подібного роду помилковою інформацією. Для припинення цих розмов Сирцов направив Сталіну листа із запевненнями про свою лояльність, після чого протягом короткого часу він навіть став наступником Рикова. Проте обидва вони в 1930 році втратили свої посади і були ліквідовані під час "Великого терору" 1937/1938 років.

Феодальний за своєю суттю режим

Однак таке цілеспрямоване використання чуток для збереження панівного становища функціонує не у всіх формах диктатури. Шилінг справедливо вказує на те, що система влади Сталіна за своєю суттю була державою, заснованою на особистих зв'язках людей. І цей зразок для всіх нібито "прогресивних" ідеологів був по своїй суті феодальним суспільством.

У Третьому рейху влада кожного окремого функціонера також залежала від близькості до Адольфа Гітлера, однак під час досить популярної серед більшості німців диктатури в період з 1933 року по 1941 рік чутки як засіб боротьби за владу не мали великого значення.

Набагато більш важливими були риторичні здібності, а також можливість розставляти своїх фаворитів на впливові і добре оплачувані місця. Єдиним винятком можна вважати ремовський путч 1934 року, алезагалом функціонери НСДАП не відчували страху щодо того, що їх можуть вбити, тоді як у сталінському Радянському Союзі подібного роду побоювання існували завжди.

Разом з тим чутки були небезпечні і для тирана Сталіна - в будь-якому випадку це відноситься до тих з них, які він сам не розповсюджував. Фахівець з історії країн Східної Європи Ульріке Хун (Ulricke Huhn) наводить приклад "релігійного ренесансу" в Радянському Союзі під час Другої світової війни.

З розп'яттям проти вермахту

Незабаром після того, як вермахту 22 червня 1941 року напав на Радянський Союз, стали посилюватися чутки, що указували на вкрай вороже ставлення представників влади до церкви: "Як сильно ми розгнівали Бога! Він терпів наші знущання, але врешті-решт це стало для Нього нестерпним , і як покарання почалася війна".

Так інструктор "Союзу войовничих безбожників" підсумовувала розмови, які у вересні 1941 року вели між собою жінки в одній з московських церков. У перші місяці війни подібні повідомлення надходили від активістів антирелігійних організацій з багатьох частин країни. Такого роду розмови були безпосередньою небезпекою для основ сталінського правління.

Був відзначений ще один сплеск подібних настроїв: під час наступу вермахту, який здавався нестримним, з вуст у вуста поширювалася думка про те, що німецькі війська нібито не чіпатимуть росіян, якщо у них на шиї буде хрест. Після цього на неофіційних ринках миттєво з'явилося незліченна кількість саморобних розп'ять. Радянські громадяни, православні й іудеї, повіривши в ці чутки, в більшості випадків вже не мали можливості повідомити іншим людям про їх помилковость.

Сталінська параноя знов посилилася

Сталін відреагував на ці чутки і майже повністю припинив антирелігійну полеміку. На Великдень 1942 року були навіть проведені строго заборонені раніше нічні богослужіння, і, крім того, в Кремлі почали обговорювати можливість відкриття церков.

Населення країни, не отримувало про це з офіційних джерел ніякої інформації, задовольнялося припущеннями. Так, наприклад, ходили розмови про те, що під тиском західних союзників, насамперед дуже релігійних американців, Сталін нібито й зробив ці заходи. З'явилися також чутки про майбутні реформи в галузі торгівлі та про дозвіл діяльності інших партій. Проте дуже скоро з'ясувалося, що все це були спроби видати бажане за дійсне.

Як тільки дестабілізуючий вплив релігійно забарвлених чуток перестав бути значущим, що відбулося після докорінної зміни становища на східному фронті, Сталін поступово повернувся на колишні позиції. Після здобутої ціною величезних втрат тріумфу Червоної Армії в Берліні, тиск на церкву знову зросло. Крім того, в черговий раз параноя Сталіна посилилася.

Сумно відома "змова лікарів", в якій звинуватили переважно медиків єврейської національності, була також інспірована антисемітськими чутками. Залишилося незрозумілим, чи дійсно Сталін повірив у цю змову, учасники якої нібито планували отруїти радянське керівництво, чи він сам поширював подібні чутки. Відповідь на це питання 5 березня 1953 Сталін забрав із собою в могилу.

Зараз ви читаєте новину «Сталін шукав власних ворогів за допомогою чуток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі