вівторок, 26 червня 2018 08:20

Сталін посоромився одягнути мундир генералісимуса

Сталін посоромився одягнути мундир генералісимуса
Зразок парадного мундира Генералісимуса. Фото: https://warspot.ru

Звання генералісимус було запроваджено в СРСР під час Другої світової війни 26 червня 1945 року. За пропозицією Політбюро ЦК ВКП(б) його присвоїли Йосипу Сталіну - за його виняткові заслуги війні.

Перед тим, питання про присвоєння звання генералісимуса обговорювалося кілька разів. Щоразу Сталін переконував цього не робити. Лише після втручання маршала Костянтина Рокоссовського дав свою згоду. Той заявив: "Товаришу Сталін, ви маршал і я маршал. Ви мене покарати не зможете!". Форма і знаки розрізнення Генералісимуса Радянського Союзу були розроблені службою Червоної Армії, але не затверджені офіційно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Соловецьких таборах масово розстрілювали українців

Таємно пошили зразки парадного мундира Генералісимуса. Вони були невдалі - низький і товстий Сталін виглядав би у ньому смішно. Форма була призначена ще й для їзди верхи. А на коні Сталін їздити не вмів. Вголос він цього не сказав, а прочитав присутнім при цьому військовим і політичним діячам повчання про скромність радянського керівника. При цьому додав, що радянські люди впізнають товариша Сталіна і в маршальській формі.

Коли в 1943 році йому було присвоєно звання Маршала Радянського Союзу, він вдягнув військову форму: кітель звичайного військового крою з погонами і брюки навипуск з лампасами. Вони були світло-сірими, замість встановлених захисного і темно-синього кольорів. Однак для людини похилого віку стоячий комір кітеля мав певні незручності. Тому Сталіну пошили новий костюм з відкладним коміром і чотирьма кишенями того ж покрою, що носили радянські генерали до введення погонів.

Такий костюм більше не носив ніхто. У ньому Сталіна зображали на офіційних портретах і плакатах. А демонстраційний зразок парадного мундира-сюртука зайняв місце у закритому музеї військового одягу.

Окрім Сталіна, звання Генералісимус Радянського Союзу нікому не присвоювалося, хоча числилося в статутах до самого кінця радянської епохи. При цьому у архівах збереглися листи, що містять пропозиції про присвоєння цього звання Хрущову та Брежнєву. 1993-го разом з іншими чинами Радянської Армії воно було формально скасоване.

Зараз ви читаєте новину «Сталін посоромився одягнути мундир генералісимуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі