вівторок, 13 лютого 2018 15:35

Співак Федір Шаляпін вчився на шевця і токаря

Співак Федір Шаляпін вчився на шевця і токаря
Федір Шаляпін прожив 65 років. Фото: wikimedia.org

13 лютого 1873 року в Казані народився Федір Шаляпін. Його батько Іван служив у земській управі, мати Євдокія вела господарство.

"Батько мій був дивний чоловік. Високий на зріст, з запалими грудьми і підстриженою бородою, він був не схожий на селянина. Волосся у нього було м'яке і завжди добре причесане, такої гарної зачіски я ні в кого більше не бачив. Приємно мені було гладити його волосся в хвилини ласки. Носив він сорочку, пошиту матір'ю. М'яку, з відкладним коміром і зі стрічкою замість краватки. Поверх сорочки - "пінжак", на ногах - змазані чоботи", - писав Федір Шаляпін у спогадах.

Іноді, взимку, до них приходили родичі батька - брат його Доримедонт з синами. Федька посилали за горілкою. Доримедонт Шаляпін мав могутній голос. Його син Михей, двоюрідний брат Федора Івановича, також сильний бас.

Батько, коли випивав, п'яним міг вдарити матір. Коли ставало дуже непереливки, мати починала співати сумних пісень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитор без музичної освіти написав 26 опер

Спочатку Федора батьки віддали навчатися на шевця, потім – на токаря. Зрештою, хлопця влаштували в 4-класне училище, яке він закінчив із відзнакою. 1890-го поступив в Уфі в хор трупи Семенова-Самарського. В 17-річному віці Шаляпін дебютував у опері.

"Незважаючи на сумний інцидент (я сів на сцені мимо стільця), Семенов-Самарський все ж був зворушений і моїм співом, і сумлінним бажанням зобразити щось схоже на польського магната,"- писав Шаляпін у спогадах, передає сайт "Сhtoby-pomnili.net".

Через деякий час пристав до української трупи Деркача, яка гастролювала в Уфі. Потім жив і самостійно виступав у Тифлісі, Москві та Петербурзі. Виступав у Маріїнському театрі, де йому було доручено художнє керівництво. В сезоні 1918-1919 проспівав близько 80 спектаклів; виступав з концертами перед робітничою і червоноармійською аудиторією. У листопаді 1918-го Рада народних комісарів присвоїла Шаляпіну звання народного артиста як "высокодаровитому выходцу из народа". 1919-го Шаляпіна обрали у Директорію Маріїнського театру.

Незважаючи на визнання на батьківщині, 1922 року Шаляпін покинув Росію. Виступав у США, Парижі, Лондоні, Берліні, Барселоні, Мілані (Ла Скала) та інших містах. Помер у Парижі 1938 року.

Спеціально до київських гастролей Федора Шаляпіна 1901-1902 років трупа Київського оперного театру здійснила нові постановки опер "Життя за царя", "Князь Ігор", "Борис Годунов", "Моцарт і Сальєрі", "Русалка".

Зараз ви читаєте новину «Співак Федір Шаляпін вчився на шевця і токаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі