середа, 07 квітня 2021 07:00

Сьогодні відзначають свято Благовіщення

Сьогодні відзначають свято Благовіщення
Православні християни відзначають Благовіщення 7 квітня Фото: pixabay

Сьогодні православні християни відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці.

За Євангелієм від Луки Бог послав Архангела Гавриїла в місто Назарет до Діви Марії. Архангел повідомив, що вона стане матір'ю Божою, а сина має назвати Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня та хай буде так, як того хоче Бог.

Благовіщення символізує звістку про початок звільнення людей від гріхів. Символ Благовіщення - біла лілія.

Цього дня українці не працювали на землі, а святили в церквах проскури. Господарі випускали з хлівів худобу, щоб чула весну. Молоді ж дівчата танцювали біля церкви перший весняний хоровод - "кривий танок".

Нині ж відзначати свято радять із гарним настроєм у колі рідних чи друзів. Не варто братися за важку роботу, лихословити, обманювати, позичати гроші чи давати в борг, святкувати весілля чи влаштовувати помини.

У народі вірили, яка буде погода на Благовіщення, така буде й на Великдень.

Благовіщення без ластівок - до холодної весни, а якщо випаде сніг - то літо буде неврожайним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Благовіщення погода підготувала сюрприз

Благовіщення - одне з 12 найбільших свят, які передують Вербній неділі у квітні й Великодню у травні 2021 року. Свято має постійну дату - 7 квітня. Відзначається рівно за 9 місяців до Різдва. У західній традиції за григоріанським календарем свято відзначали 25 березня.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають свято Благовіщення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі