субота, 20 червня 2020 11:46

Сьогодні Федота: прикмети та заборони

Сьогодні Федота: прикмети та заборони
На день Святого Федота українці починали купится у водоймах, не боячись, що нечисть потягне на дно Ілюстрація: jyvopys.com

Сьогодні вшановують пам'ять великомученика Федота Анкірського. В Україні його називали Федотом Урожайником, адже було прийнято молитися святому і просити гарного урожаю.

Чоловік жив у східноримському місті Анкірі у III ст. Тоді в Римській імперії відбувалися гоніння на християн, яких він, ризикуючи життям, переховував у власному заїжджому дворі. За дружніми розмовами Федот навертав грішників до віри, відвідував замучених в'язнів у тюрмах та ховав їх після страти. Шепотілися, що володів даром зцілення. Чоловіка стратили за перепоховання 7 жінок-християнок, яких замучили гонителі та скинули їхні тіла в озеро, щоб не прийняла земля.

У народі вірили, що на Федота водяна нечиста сила слабла та більше не могла зашкодити. Люди починали купится у річках і озерах не боячись, що мавка потягне на дно. За повір'ями, якщо Федот бачив мавку, він відтинав серпом її волосся, яке зберігало чудодійну силу.

Сьогодні не варто озвучувати своїх планів, адже можуть не збутися. Не слід говорити про кохання і одягати срібних речей - за віруваннями цього дня вони відбирали здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на вихідні: яким знакам зорі пророчать високі заробітки

Прикмети:

Дощ - буде поганий урожай жита.

Хороша погода – буде багатий урожай.

Грім - буде тривалу негоду, погана погода, швидше за все, триватиме кілька днів.

21 червня відбудеться сонячне затемнення. Аби пережити його без проблем, варто дотримуватися простих, але дієвих порад, про які розповіла астролог Олена Максимова.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Федота: прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі